Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Frågor efter livesändningen

Några frågor runt gårdagens livesändning om utvecklingen i Alunda besvarades inte, så vi tar upp det här istället. Ni kan titta på sändningen på kommunens facebooksida i efterhand.

Vi har inte lyckats få tag i alla som sitter på svaren än, men texten uppdateras löpande.

 

I vilken riktning är det tänkt att samhället ska expandera? Öst/väst etc

- Hur Alunda är tänkt att utvecklas finns beskriver i det granskningsförslag till översiktsplan som du hittar på vår hemsida. Kartunderlaget finns under bilaga 3 

http://www.osthammar.se/sv/dokument/planer/granskningsforslag-for-oversiktsplan-2023/

 

Finns det kartor över hur området är tänkt att se ut i framtiden?

- Karta över de områden som nämndes under sändningen kan du hitta på www.osthammar.se/alunda

 

Utbyggnad/expansion av busslinjer, hur och var?

- Vi tar upp kollektivtrafik under nästa sändning, vi tar med oss frågan!

 

Tomtstorlekar till nybyggen av hus? Hur många tomter är det tänkt att det ska "släppas" i samband med att VA-anläggningen blir klar?

- det finns ingen exakt tomtstorlek eller antal fastställda, det beror på förutsättningar på plats och vad som sägs i detaljplanen. Ofta brukar vi reglera en minsta fastighetsstorlek, i exempelvis Björnhålsskogen ligger förslaget på minst 650kvm per tomt.

 

Hur många hyreshus ska byggas? Var ska de byggas? Var är tanken att tomterna ska ligga? Hur många tomter är det tänkt att det ska släppas till husbyggen?

- Placeringen i Alunda inom områdena Prästgårdshöjden och Björnhålsskogen är det som nämndes under sändningen. Det finns även privata initiativ som nämndes. I dagsläget finns inget fastställt antal, oavsett boendeform.

 

När under 2024 färdigställs VA-anläggningen?

- Vi vet inte vilken som avses i frågan, men Gästrike vatten planerar driftsättning av avloppsreningsverket under 2025. https://www.gastrikevatten.se/varakommuner/osthammar/reningsverkalunda.2392.html

 

Villa byggherrar är ni i diskussion med?

- Markanvisningen har inte gått ut än så det återstår att se vilka som är intresserade.

 

Pendlarparkeringen vid busstationen behöver byggas ut då en redan nått maxkapacitet. Hur ska ni expandera den?

- I dagsläget finns ingen plan på att utöka denna. Marken ägs inte av kommunen och det finns inte möjlighet att göra den större. Kommunens bedömning är också att den räcker, än så länge. Men vi kikar såklart på andra möjligheter att exempelvis skapa ytterligare en på annan plats. Men idag har vi inga konkreta planer för detta. 

 

"Cykelvägen” mellan Skoby och Alunda längs med 288:an när ska den få asfalt? Tittar man på de vägar som tillhör Uppsala kommun vid Ewe möbler tex så har de så fina cykelvägar med asfalt varför ska vi som bor på landet i Östhammars kommun ha det så mycket sämre och skumpa fram på dåliga vägar och få våra cyklar förstörda? Eller tanken är kanske att vi ska cykla på 288:an?

- Trafikverket beslutade tidigare om att gång- och cykelvägen skulle vara en grusväg när väg 288 byggdes och även om det varit uppe för diskussion hos oss så finns i dagsläget ingen plan för att asfaltera den. Det skulle innebära en hög prislapp och så uppstår problem när exempelvis lantbruksmaskiner behöver nyttja vägen, som det tydligen var tänkt från början. Och nej, att cykla på 100-väg är ej tillåtet så det är verkligen inget vi rekommenderar. 

 

Hej , de finns ju en fin skola och förskola i Ekeby by som man kanske kan använda sej av ? Varför gör man inte de ? Den "dög" när man bygde om skolan för ett gäng år sen .

Publicerad
14 april 2023
Senast uppdaterad
14 april 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret