Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Försäljning av Östhammars stadsnät

Kommunfullmäktige i Östhammars kommun beslutade under gårdagens fullmäktigemöte att sälja kommunens stadsnät. Det blir företaget GlobalConnect AB som från mitten av mars 2023 tar över stadsnätet och bredbandsutbyggnaden i kommunen.

Östhammars kommun har under lång tid drivit stadsnätet med tillhörande bredbandsutbyggnad i framför allt tätorterna men också i vissa enskilda fall även till landsbygden.

I kommunens uppdrag ingår det att pröva om det finns privata aktörer som skulle kunna bedriva kommunal verksamhet.

- Under 2022 genomförde vi en sådan prövning av vår verksamhet med stadsnätet och kom fram till att det mest lämpliga för en vidare utveckling är att sälja stadsnätet till en extern part, säger Peter Nyberg, kommundirektör i Östhammars kommun. Därefter följde en försäljningsprocess, som nu slutligen landat i att anbudsgivaren GlobalConnect AB köper stadsnätet.

Avtalet innebär att köparen kommer att upprätthålla såväl uppkopplingen med dubblerade fiberpar som den nätstruktur som idag finns för stadsnätet.

Drift av stads- och förvaltningsnätet

GlobalConnect AB kommer att fortsätta driva det publika stadsnätet som innefattar hushåll, företag och offentliga verksamheter inom det geografiska området Östhammars kommun. Det avser även driften av förvaltningsnätet, det vill säga kommunala förvaltningars verksamheter och kommunala bolag/Östhammarshem.

- Vi är otroligt glada och stolta över att Östhammars kommun har valt oss som köpare av stadsnätet, säger Maria Sörman, regionchef vid GlobalConnect AB. Vi ser fram emot att bidra till Östhammars fortsatta tillväxtresa genom ytterligare bredbandsutbyggnad och på så vis förse ännu fler hushåll och företag med fiber. Östhammars kommun står inför en spännande utveckling med nya företagsetableringar och nätet passar väldigt bra ihop med vår befintliga infrastruktur så det här är ett perfekt förvärv för oss. 

Läs mer

Kommunens stadsnät till försäljning

Kontakter

Publicerad
15 februari 2023
Senast uppdaterad
15 februari 2023
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret