Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Förbättrat företagsklimat i kommunen

Företagare är allt mer nöjda med kommunens service. Det visar resultatet av Sveriges kommuner och regioners (SKR) Öppna jämförelser av företagsklimatet 2022. Östhammars kommun klättrar 59 placeringar sedan förra årets undersökning.

Östhammars kommun går från plats 172 till 113 i SKR:s undersökning Öppna jämförelser av företagsklimatet 2022. Att klättra 59 placeringar bland Sveriges 290 kommuner talar sitt eget tydliga språk om att vi är på rätt väg vad det gäller myndighetsutövning och service gentemot företag.
  – Resultatet mäter upplevelsen hos de som faktiskt har haft ärenden hos oss. Därför är det extra roligt och ett riktigt fint kvitto till oss, både medarbetare och politiker, att vi jobbar på ett framgångsrikt sätt, säger Elin Dahm, verksamhetschef Attraktiv kommun. 

Öppna för idéer och förslag 

En av kommunens verksamheter som bidragit till det fina resultatet är bygglovsenheten.
  – Vi har arbetat aktivt med förbättringar trots intensiva år och många ärenden, säger Merike Dahlberg, bygglovschef.
Det har bland annat handlat om flödesscheman, checklistor och olika informationsinsatser om vad som kräver bygglov.
  – Det känns jätteroligt att vi får ett så fint resultat och kvitto på det fantastiska jobb som gruppen utför. Och vi är alltid öppna för idéer och förslag för att kunna bli ännu bättre, säger Merike. 

Service och effektivitet 

Undersökningen av företagsklimatet sker i samverkan med Stockholm Business Alliance (SBA) och genomförs nu för tionde gången sedan starten 2010. Den går till så att företagare får bedöma kommunernas service och effektivitet inom sex myndighetsområden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd. 

Tillgänglighet och bemötande

Undersökningen genomförs bland de företagare som har haft ett ärende inom ett eller flera av ovan nämnda myndighetsområden. De får i en enkät besvara frågor om kommunernas service vad gäller information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.

För dig som vill läsa mer - här finns rapporten: 
https://skr.se/skr/tjanster/statistik/oppnajamforelser/foretagsklimat.1147.html

Kontakter

Publicerad
9 maj 2023
Senast uppdaterad
9 maj 2023
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa