Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Dannemora MC - I Upplandsledens tjänst sedan 2008

En varm kväll i mitten av juni samlades medlemmar ur föreningen Dannemora MC vid klubblokalen.
Den här gången var delar ur Fritidsenheten med för att få en bild av hur ett gediget underhåll av Upplandsleden mellan Glamsmossen och Österbybruk går till.

Föreningen har sedan 2008 ingått i avtal med Östhammars kommun gällande underhåll av sträckan.

Upplandsledens huvudman är Upplandsstiftelsen, men respektive kommun leden går genom är ålagda att underhålla sin del.

Östhammars kommun har genom åren byggt en intressant modell i samverkan med föreningslivet, där man ger bidrag per km som föreningen underhåller årligen. På så vis säkrar vi kvaliteten på leden för vår del och får samtidigt samverka och inkludera civilsamhället.

Innan vi lämnar klubblokalen hinner jag samtala med några stycken av de åtta som ämnar för kvällen delta i aktiviteten. Visst berörs vädret och främst då torkan men också lite kuriosa kring föreningen och klubblokalen.

Föreningen bildades 1993, således en pigg 30-åring i år, och hette då Dannemora MCK. Idag har föreningen ca 120 medlemmar. En anekdot som avhandlades var att det då önskade namnet Dannemora MC var upptaget av Dannemora Mjölkcentral. Sedan kort därefter blev namnet ledigt och klubben heter sedan dess Dannemora MC.

Nåja, nu vankades det arbete och i samlad tropp avgick en bilkolonn i riktning mot Gubbo strax nordost om Österbybruk.

Väl framme fick undertecknad haka på ordf. Torbjörn Åström. Med egen medhavd grästrimmer började påbörjades arbetet (med tråd, ja det är ju brandrisk).

- Ifjol var Landshövdingen här, tänk då fick vi beröm för underhållet! hojtar "Tobbe".

Trimmern går i ett och det är varmt, myggigt och svettigt. Men fint, det blir det!

4 gånger årligen sker tillsyn på den tilldelade sträckan Glamsmossen – Österbybruk, samt 2 gånger per år sker underhåll och då i juni samt i september.

 Upplandsled och kulturmiljöSkvattram

En av ledens alla markeringar tillsammans med en bild på en av trimmerhuvudet förskonad skvattram.

Vi hinner mellan trimningarna avhandla diverse som både väder och föreningsliv innan det är dags att ge sig av hemåt mot klubblokalen igen.

Vi tackar för att vi fick komma med och tackar även föreningen för lång och trogen förtjänst för friluftslivet i Östhammars kommun.

 

Länkar:

Här kan du läsa om föreningen Dannemora MC

www.dannemoramc.se

Här tipsar vi om naturkartan, din guide till naturen

www.naturkartan.se

Och så tipsar vi slutligen om allemansrätten

www.allemansrätten.se

   
   
   
   

Kontakter

Publicerad
15 juni 2023
Senast uppdaterad
15 juni 2023