Bekämpning av invasiva växter pågår
Just nu pågår ett stor arbete för bekämpa invasiva växter på kommunal mark. För att kunna bekämpa att invasiva växer, som bland annat jätteloka, sprids behöver vi veta var de finns i kommunen. Hör av dig till oss om du har sett eller ser växten på kommunal mark. På vår hemsida har vi samlat information om vad du ska tänka på när du ska ta bort växten.
Östhammars kommun har anlitat ett företag som har i uppdrag att ta bort främmande invasiva växter, främst jätteloka, på kommunalägd mark. I vissa fall tar vi även bort björnloka och palsternacka.
– Dessa två arter måste fastighetsägare inte ta bort men eftersom de tillsammans med solljus kan ge liknande utslag på huden har vi bevakning på vissa platser där de kan växa olämpligt, säger Henrik Sundin, utemiljöansvarig.
Henrik Sundin, utemiljöansvarig |
Här växter jätteloka i vår kommun
I kommunen växer jättelokorna på mellan tio och tolv platser i år.
– Vi har kartlagt platserna där jättelokor växer. Hittills har vi inte hittat några i Österbybruk, däremot i Östhammar Gimo och i Alunda, säger Henrik.
Jättelokan är en av de arter som klassas som främmande invasiv och som alla fastighetsägare enligt gällande lagstiftning måste ta bort.
Hjälp oss att rapportera in jättelokorna
Det kan finnas flera skäl till att bekämpa eller begränsa invasiva arter, som att de tar över för vår inhemska ängsflora, att de kan orsaka skada som brännblåsor vid hantering eller skada hus och ledningar.
– Hittar du invasiva arter, växter eller djur, är det väldigt bra om man rapporterar in det så vi får ett grepp om utbredningen av dem. Det gäller oavsett om det är på kommunal eller din egen mark, säger Camilla Andersson, miljösakkunning på kommunen.
Det finns flera sätt att rapportera på men det räcker att du rapporterar in på ett ställe. Enklast är på www.invasivaarter.nu.
– Är det växter på kommunal mark tar vi gärna in information som en felanmälan till oss via telefon, mejl eller vårt webbformulär, så vi kan åtgärda det så fort som möjligt, säger Henrik Sundin.
Ring och mejla Östhammar direkt när du ser jättelokor på kommunal mark. Det är till stor hjälp i vår kartläggning om växtens utbredning i kommunen.
-
Webbformulär: https://www.osthammar.se/sv/om-webbplatsen/kontakta-oss/
-
Telefon: 0173-860 00, måndag–torsdag 08.00–17.00, fredag 08:00-16:00
Till dig som fastighetsägare
Kommunen kan bara bekämpa jättelokan på kommunägd mark. Om du har jätteloka på din mark är det ditt ansvar att ta bort den. Det är också bra om du som fastighetsägare tipsar dina grannar om du uppmärksammar växten då den lätt sprider sig. Läs mer om hur du tar bort jättelokan via länken nedan.
Har du själv invasiva arter på din mark och tar bort dem ska de helst förpackas i dubbla säckar och sedan lämnas in till någon av våra återvinningscentraler, som brännbart avfall.
När du samlar ihop, förflyttar eller transporterar växtavfall är det viktigt att du försluter säckarna väl (gärna dubbla för att inte riskera att sopsäcken går sönder) så att materialet inte fröar av sig eller att växtdelarna ramlar av längs vägen.
Här lämnar du växtavfallet
Invasiva växter ska lämnas in till någon av våra återvinningscentraler, som brännbart avfall.
Här hitta du din närmsta återvinningscentral och öppettider
OBS! För att undvika spridning står kärlet för invasiva växter inte framme, säg till personalen vid återvinningsstationen så hjälper de dig att hitta rätt.
– Vi har särskilda kärl för detta, så fråga personalen var du ska lägga dina säckar. Och vi vill påminna om att vara försiktig när du hanterar jätteloka, för att slippa hudutslag, säger Henrik Sundin.
Om du får växtsaft på huden
Jättelokan, och dess närmaste släktingar, har växtsaft som gör huden känslig för solljus. Symptomen är kraftig hudirritation, rodnad och blåsor som kan vara mycket smärtsamma. Får du växtsaft på dig, tvätta direkt med tvål och vatten. Skydda huden mot solljus under en vecka. Mer information hittar du på 1177