Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Årets version av Högstadiekocken avgjord

Elever från tre av kommunens högstadieskolor deltog i årets version av Högstadiekocken, som genomfördes på Bruksgymnasiet den 3 mars. Bäst lyckades Ebba Andersson och Emmelie Larsson från Frösåkersskolan, som lagade baconburgare med vaniljmilkshake till dessert. Grattis!

Baconburgare med coleslaw, dressing, picklad lök, skivad tomat, cheddarost och isbergssallad. Till detta serverades pommes och en vaniljmilkshake. Så ser årets vinnande meny ut i tävlingen Högstadiekocken.
  – Alla elever gjorde ett fantastiskt jobb och vi såg många nya idéer födas. Bland annat svarta hamburgerbröd med kolpulver och hamburgare stekta i senap. Det var så imponerande och så gott, säger Nina Hägglund, yrkeslärare och ansvarig för Restaurangprogrammet. 

Digitalt tilldelad råvarukorg 

Elever från årskurs nio bjuds in att delta i tävlingen. Uppgiften är att hitta på recept på en varmrätt och en dessert utifrån en digitalt tilldelad råvarukorg. Därefter valde Tomas Landberg, kökslärare, ut de bästa recepten.
  – I år gällde det att göra den bästa hamburgermenyn. Först hemma i sina respektive hemkunskapskök och därefter i Bruksgymnasiets kök där restaurangprogrammet håller till, säger Nina.
Utöver vinnarteamet, Ebba Andersson och Emmelie Larsson, deltog även Vilda Smedberg Inemyr och Vilda Sjömar från Frösåkersskolan i Östhammar i tävlingen. Från Olandsskolan deltog Hugo Bernelind, Elias Gunnarsson, Alexander Sving och Lukas Wiklund. Och från Österbyskolan deltog Selma Hoffner Ekström, Britta Uhlander och Moa Palmqvist. Juryn i år bestod av Anders Wellsten, kökslärare, Hasse Lagenius, ständig sekreterare, Hanna Söderberg, rektor, Caroline Kekkonen, kökschef på Bruksgymnasiet samt representanter från livsmedelsbranschen. 

Väcka intresse för god och näringsrik mat

Högstadiekocken är en tävling som syftar till att väcka ungdomars intresse för att laga god och näringsriktig mat. Tanken är även att ungdomar ska få ökad kunskap om vikten av att handla lokalt och ekologiskt, för att bidra till en hållbar utveckling. Tävlingen arrangeras varje år, med undantag för pandemin, och är ett samarbete mellan Bruksgymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram och kommunens hemkunskapslärare.

Här kan du se en film från årets tävling Högstadiekocken: https://youtu.be/38O3XKyjLhc

Publicerad
25 mars 2023
Senast uppdaterad
25 mars 2023
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret