Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Är du vår nya danspartner?

Krutudden är ett av kommunens många smultronställen. Vi vill öppna upp för fler aktiviteter och bjuder nu upp till dans! Vi välkomnar alla förslag på hur vi kan skapa ett Krutudden som är attraktivt för alla. Vi ser också gärna att flera aktörer samarbetar för att skapa en bredd av aktiviteter. Var med och svara på vår enkät!

Tidigare verksamheter

Genom åren har det varit full aktivitet på Krutudden och en plats där människor mötts. Vi vill och tror att det går att skapa samma känsla igen. Under åren har det bland funnits kioskverksamheter, det har varit konserter och olika uppträdanden, det har också varit en årlig tradition att elda majbrasan där ute.

Vad gör kommunen idag för att upprätthålla Krutudden

Idag sköter Östhammars kommun marken vid Krutudden.

– Vi klipper gräset, röjer och ser till att det ser snyggt ut på alla ytor. Min vision är att Krutudden ska vara en attraktiv plats att vara på, jag vill att den ska kunna nyttjas fullt ut på både sommaren men även under de kallare månaderna under året. Det finns exempelvis en grillplats med vindskydd, men även utrymme för att nyttja övrig plats efter intresse, säger Fabian Sjöberg, kommunstyrelsens ordförande.

Evenemang

Lisa Karm Togo är destinationsutvecklare och menar att det går att göra mycket ute på Krutudden men att vi behöver ytterligare kraft för att få det riktigt bra.
– Det finns mycket man kan göra i form av evenemang och aktiviteter på Krutudden men det krävs också ett intresse från både föreningsliv och företagare för att kunna utveckla Krutudden, säger Lisa.

Kanadagässen gillar inte rörelse och folksamlingar

–Under året har vi arbetat med att skrämma bort kanadagässen och det har gett bra resultat med användningen av grön laser, men starten med grönlaser blev sen på grund av att vi inväntade en del tillstånd och när gässen väl fått sina ungar så fungerar den mindre bra. Däremot märker gässen när antalet människor minskar och känner inte samma hot vilket gör att de fortsätter att bosätta sig. Gässen bör "störas" kontinuerligt på olika vis för att de ska tycka att en plats inte är säker och lugn. Det krävs mer rörelse och större folksamlingar, det kommer leda till att gässen försvinner på lång sikt. Det är av stor vikt att man är tidigt ute när gässen kommer och att man då till exempel skrämmer bort en del av gässen innan de får ungar. Det är också viktigt att sätta upp staket för att hjälpa fåglarna att ändra riktning, så det hittar en bättre och mer fågelvänlig plats, säger Anders Hedberg, gatu- och trafiksamordnare.

Hur ser vattenkvaliteten ut?

Det finns två resultat när man mäter vattenkvalité, det är tjänligt respektive otjänligt vatten. Idag har vi en vattenkvalité vid Krutudden som visar att vi har tjänligt vatten och att Krutudden kan användas som vilket badplats som helst i kommunen. Det är bottnen som skapar grumligt vatten vilket kan upplevas som orent, men sådant är inte fallet.

Svara på vår enkät

Ta gärna en titt på vår enkät och gör din röst hörd. Kan du själv bidra med något och har du intressanta tankar och idéer skicka in dina svar. Det tar cirka 1-2 minuter att besvara enkäten, Tillsammans utvecklar vi Krutudden" vi uppskattar dina svar, tack på förhand!

Kontakter

Publicerad
16 oktober 2023
Senast uppdaterad
16 oktober 2023
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret