Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

100 000 varningsmottagare skickas ut!

Den här veckan får alla hushåll och verksamheter i de inre och yttre beredskapszonerna runt Forsmarks kärnkraftverk ett vykort från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som berättar om de nya varningsmottagarna som kommer att skickas ut. Utskicket påbörjas i nästa vecka och kommer att pågå under hela hösten. På bilden ser vi Östhammarsbon Lars-Ove Olsson, som installerar sin nya varningsmottagare.

Nu startar utdelningen av varningsmottagare till boende och verksamheter i de inre och yttre beredskapszonerna runt Forsmarks kärnkraftverk. Drygt 15 000 varningsmottagare kommer att skickas ut i framför allt Östhammars och Tierps kommuner. Utdelningen sker parallellt i alla de tre kärnkraftslänen och totalt kommer 100 000 varningsmottagare att skickas ut. Utdelningen beräknas pågå hela hösten. Det är MSB som delar ut varningsmottagarna i samverkan med länsstyrelserna i kärnkraftslänen Halland, Kalmar och Uppsala samt Strålsäkerhetsmyndigheten. 

Länsstyrelsen svarar på eventuella frågor

Utskicket föregås av ett vykort som MSB skickar ut med start i slutet av den här veckan. Det innehåller förhandsinformation om utskicket och en uppmaning att hämta ut paketet när det skickats. Utskicket kommer att göras till folkbokföringsadressen vilket gör att fritidshusägare som är folkbokförda i andra kommuner eller län får vykort och paket till sin hemadress. I paketet finns en bruksanvisning och eventuella frågor hänvisas till länsstyrelsen. 

Frågor om varningsmottagaren hänvisas till:

beredskap.uppsala@lansstyrelsen.se och till växeln 010-223 30 00

Information om utskicket av varningsmottagare samt FAQ:
Varningsmottagare delas ut under hösten | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se)

På länsstyrelsens webbplats finns information om kärnenergiberedskap och skyddsåtgärder:
Kärnenergiberedskap | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se) 

             
     

Fakta om nya beredskapszoner

     
      Sedan 1 juli 2022 gäller nya beredskapszoner runt kärnkraftverken i Sverige. Zonerna har utökats och det innebär att fler människor omfattas av planering för skyddsåtgärder som kan behöva vidtas vid en kärnkraftsolycka. Beredskapszonerna sträcker sig ungefär 25 kilometer från kärnkraftverket. Under våren 2022 skickades jodtabletter och informationsmaterial ut till boende inom beredskapszonerna och nu genomförs det sista steget i arbetet med införande av de nya beredskapszonerna: utskick av varningsmottagare. De som haft en mottagare sedan tidigare får en ny, och de som inte haft någon tidigare får en för första gången.      
             

Kontakter

Publicerad
9 oktober 2023
Senast uppdaterad
9 oktober 2023
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret