Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Välskriven fantasy avgjorde novelltävling

Eleverna Agnes Bodin och Sofia Edin vann Öregrunds skolas novelltävling med sitt bidrag Den hemliga dalen – en spännande och välskriven berättelse om drakar.

Under hösten 2021 pågick en novelltävling på Öregrunds skola. Tävlingen har anordnats varje år sedan 2016 med olika teman varje gång, till exempel vänskap och deckare. Den här gången var temat fantasy.
  – Elever i årskurs 3-6 har chans att vara med i tävlingen om de vill. Det är helt frivilligt att delta och de får välja att skriva själva eller tillsammans med någon kompis, säger Charlotte Selinus, bibliotekarie, som hållit i tävlingen tillsammans med Jenny Rahm Jeverholm, lärare. 

Spännande och välskriven 

Novelltävlingen lockade många att skriva och 20 noveller lämnades in. Det var svårt att utse en vinnare, men till slut bestämde sig juryn för novellen Den hemliga dalen av Agnes och Sofia i årskurs 4. Förutom Charlotte och Jenny deltog även läraren Carina Wahlqvist i juryn.
  – Agnes och Sofias bidrag följde verkligen fantasytemat på ett utmärkt sätt och novellen var dessutom både spännande och välskriven, säger den eniga juryn. 

Diplom i skolbiblioteket 

Tidigare år har hela skolan samlats i idrottshallen när novelltävlingens vinnare tillkännagivits, men på grund av pandemin har det inte varit möjligt denna gång. Istället har eleverna blivit informerade om resultatet i sina klassrum, varje klass för sig. Sofia och Agnes har fått diplom, som satts upp i skolbiblioteket. De berättade för juryn att de inte riktigt trodde att de skulle vinna, för det var så många som var med i tävlingen under hösten. De trodde att någon som var äldre än dem skulle vinna, kanske någon i femman. 

Författat tillsammans 

Novellen som de har skrivit handlar om drakar. Några dagar innan det var dags att börja skriva bidraget till tävlingen såg Sofia en film om drakar, som hon berättade om för Agnes. Filmen heter Silverdraken och de fick en del idéer från den filmen. Därefter bestämde de tillsammans vad de skulle skriva. Huvudpersonen i deras novell är en människa som heter Flynn. En dag får han syn på en ung drake och följer efter den in i den dal där alla drakar bor. Flynn gömmer sig i dalen och smyger fram på kvällen när alla drakar sover. Därefter utspelar sig ett spännande äventyr som Agnes och Sofia författat tillsammans.

Stimulera elevernas skrivande

Eleverna har haft tid för novellskrivning på skolan men Agnes och Sofia har även använt en del fritid för att skriva sin novell.
  – På en del ställen i novellen var det lite svårare att komma på någonting, tyckte de. Vi pratade om att det nog kan vara så för alla författare, att man kör fast ibland, säger Charlotte.
Syftet med novelltävlingen är att stimulera elevernas skrivande och till hösten ges ett nytt tillfälle för eleverna i Öregrunds skola att delta i en ny novelltävling.

Här kan du läsa novellen Den hemliga dalen 

Kontakter

Publicerad
3 maj 2022
Senast uppdaterad
3 maj 2022
Ansvarig organisation
Öregrunds skola