Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Teater inleder dialogmöte när nya förskolan Mineralen presenteras

Vårdnadshavare till de barn som ska börja i Österbybruks nya förskola Mineralen, har bjudits in till dialogmöten. I augusti flyttar förskolebarnen in i samband med terminsstarten, men redan nu har vårdnadshavare bjudits in för att få information om och kunna vara delaktiga i processen kring att flytta sina barn till en ny förskola.

Österbybruks tradition av järnhantering har inte bara gett namn till den nya förskolan Mineralen. Den har även inspirerat till namnen på förskolans hemvister som är Gruvan, Skogen och Vattnet. Avdelningarna på bottenvåningen kommer att heta Tåget och Rälsen, Hästen och Vagnen, Hammaren och Hjulet och avdelningen på det övre planet kommer att heta Smeden.
Dialogmötena som hölls i Österbyskolans matsal inleddes med ett teaterstycke där en smed (Monica Rydåker), en skogsarbetare (Camilla Lindström) och en gruvarbetare (Lisa Axelsson) illustrerade arbetet kring järnhanteringen som gett namn åt hemvisterna och avdelningarna på den nya förskolan.

Känna sig trygga med flytten

Efter teatern informerades vårdnadshavarna om byggnationen och om det förberedande pedagogiska arbetet som genomförs med både personal och barn. Till exempel har barnen intervjuats om hur de upplever situationen och vad de tycker är viktigt i sammanhanget.
  – När förskolläraren Lisa Axelsson frågade ett av barnen vad hen ville ta med sig till den nya förskolan blev svaret ”Maggan!”, som är en av måltidspersonalen på förskolan, säger Anne Lee Larsson, verksamhetschef för förskola och pedagogisk omsorg.
Dialog med barnen är viktig för att de ska kunna känna sig trygga med flytten och med arbetssätten i den nya förskolan. Anne Lee vill att även vårdnadshavarna ska kunna känna sig trygga med flytten och med den nya förskolan.
  – De är sina barns röst och en viktig faktor i arbetet med barnkonsekvensanalysen där barn ska vara delaktiga i alla beslut som rör dem, säger hon.

Öppet hus i förskolans lokaler

För att få så många synpunkter och inspel som möjligt från föräldrarna avslutades mötet med en frågestund och dialog i mindre grupper där verksamhetschefer, rektorer och pedagoger, projektledaren samt chefen för måltid och städ deltog tillsammans med vårdnadshavarna.
  – Det var mycket positiva tongångar och många nyfikna frågor om matsal, sova ute, förskolegården och hur det kommer att bli vid uppstarten, berättar Anne Lee.
I augusti planeras ett Öppet Hus för att barn och vårdnadshavare ska få en möjlighet att besöka förskolans lokaler och gården innan verksamheten startar den 16 augusti. 

Kontakter

Publicerad
11 april 2022
Senast uppdaterad
11 april 2022
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret