Gå till innehållet

Skolutveckling på schemat för besökare från Georgien

Under fyra dagar i maj besökte kollegor från vår vänort Poti i Georgien oss för att titta närmare på vårt arbete med elevers övergångar mellan förskola och skola. Besöket var en aktivitet inom ramen för Atlas partnerskap, ett utbyte mellan skolor i Sverige och hela världen där fokus ligger på samarbete kring målen i läroplanerna och skolutvecklingsarbete.

Atlas partnerskap är ett statligt finansierat program som syftar till att främja internationella kontakter som i sin tur ska leda till skolutveckling. Birgitta Söderberg och Jenny Änggård ansökte framgångsrikt om medel från Universitets- och högskolerådets Atlas partnerskap till ett samarbetsprojekt med vänorten Poti i Georgien. Det möjliggjorde samarbete och studiebesök för respektive projektgrupper. Syftet med projektet är att titta närmare på övergångar mellan förskola och skola.

Fyra pedagoger på besök 

Den 2 maj landade besökarna på Arlanda. Det var två förskollärare, en grundskollärare i engelska och en rektor som kom för att besöka vår kommun.
  – Vi installerade gästerna i en stuga vid havet, belägen på Tvärnö utanför Östhammar. Därefter besökte vi kommunhuset där våra gäster fick träffa kommundirektören Peter Nyberg och veta mer om hur Östhammars kommun är organiserad, berättar Birgitta Söderberg. 

Händelserika dagar med studiebesök 

Under de följande dagarna gjordes besök på Frösåkersskolan, Ekens förskola, Mineralens förskola, Österbyskolan, Skutans förskola och Öregrunds skola. Ett besök på Österbybruks herrgård och smedjan genomfördes också. På onsdagskvällen hölls en bankett i Kvarngården på Gammelhus tillsammans med representanter från politiken, verksamhetschefer för förskolan och rektorer. Det bjöds på god mat, tal, trevligt umgänge och musik.
  – Efter flera händelserika dagar tillsammans åkte våra vänner hem och nu ser vi fram emot att ses igen i oktober när vi reser till Poti, säger Birgitta Söderberg, Jenny Änggård, Jennie Naeslund Larsson och Camilla Lindström som utgör projektgruppen från Östhammars kommun. 

Likheter och olikheter i undervisningen

Inom ramen för vänortsutbytet har Sektor bildning haft möjligheten att skänka 40 datorer, som inte är nya men ändå fungerar, till förskolan och skolan i Poti.
  – Tack vare fint samarbete mellan Sandvik Coromant och Östhammars kommun har vi lyckats att skicka ner dessa datorer till Poti, berättar Birgitta.
Projektgruppen lovar att återkomma med en rapport om hur samarbetet fortskrider och vad de ser för likheter och olikheter i undervisningen efter sitt besök i Poti i höst.

Kontakter

Publicerad
27 maj 2022
Senast uppdaterad
27 maj 2022
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret