Så kan vi stärka försörjningsberedskapen
Östhammars kommun behöver förstärka sin försörjningsberedskap. Det visar resultatet av en nyligen genomförd förstudie och försörjningsplan.
– Genom den kartläggning som vi har gjort har vi en god bild av kommunens försörjningsberedskap och hur vi ytterligare kan stärka den på kort och lång sikt, säger Maria Langen, projektledare.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beskriver begreppet försörjningsberedskap som förmågan att upprätthålla samhällsviktiga funktioner och att förse befolkningen med de varor och tjänster som krävs för att upprätthålla liv och hälsa. Regeringen lyfter nämnt område som en viktig del i arbetet med att återuppbygga totalförsvaret, där militärt och civilt försvar jobbar tillsammans. Alla behöver vara delaktiga i arbetet med att stärka försörjningsberedskapen.
– Det handlar om att se om sitt eget hus, bidra till att stärka kommunens krisberedskap och tillsammans med andra bygga upp en beredskap som håller över tid, säger Maria Langen.
Säkerställa förnödenheter
Under våren har hon tagit fram en förstudie och övergripande försörjningsplan som beskriver vilka åtgärder som är nödvändiga att vidta för att kunna säkerställa förnödenheter till de målgrupper och verksamheter som kommunen har ett ansvar för. Förstudien omfattar dricksvatten, livsmedel, drivmedel, reservkraft, logistik och beroenden. Den bygger på olika påhittade scenarion där kommunen till exempel råkat ut för en cyberattack, vilken har orsakat elavbrott och brist på drivmedel och vatten.
Alla behöver ha en ”plan B”
Genom att höja kunskapsnivån, se över krisplaner och öva kan samhällsviktiga verksamheter upprätthållas på en god nivå under en längre tid, även vid en allvarlig samhällsstörning.
– Alla verksamheter behöver uppdatera sina krisberedskapsplaner och ha en ”plan B” för att klara några dagar utan el, datorer och vatten i kranarna, säger Maria.
Enligt henne är kommunens måltidsenhet är ett sådant exempel som har kommit långt. Deras krisplanering har tagit höjd för olika krisscenarion och hur deras strategiska kriskök kan klara matförsörjningen till exempelvis skolelever och omsorgsboenden vid långvariga och svåra samhällsstörningar.
I samband med förstudiearbetet funktionstestade medarbetare på fastighetsdriften kommunens största mobila reservaggregat på det särskilda boendet Edsvägen 16 (se bilden). Testet gick utmärkt och aggregatet visade sig ha kapacitet att driva både kök och boende.
Förbestämda trygghetspunkter
Viktiga områden att skala upp arbetet kring bedömer Maria är dricksvattenförsörjningen och trygghetspunkter för våra invånare.
– Det behöver bli tydligare var, hur och när jag kan förvänta mig att hämta vatten och vilken beredskap jag själv måste ha. Vatten skulle till exempel kunna finnas att hämta vid ett antal förbestämda trygghetspunkter. På dessa platser skulle man även kunna dela med sig av information, få en varm filt eller på annat sätt stötta varandra, säger hon.
Nu fortsätter arbetet med planering, projekt och ett successivt införande av åtgärder som förstärker försörjningsberedskapen. Man har också förstärkt beredskapsteamet med en beredskapssamordnare som börjar sitt nya arbete den 1 juli.