Gå till innehållet

Så jobbar vi med hållbar utveckling

Östhammars kommun har tecknat hållbarhetslöften inom Minskad klimatpåverkan, Ekosystem och biologisk mångfald samt Vatten. Nu är det aktuellt att även teckna löften inom området Samhällsutveckling. Hållbarhetslöftena är en avsiktsförklaring som antas av nämnder och kommunfullmäktige. – Det är ett sätt att välja ut och jobba tillsammans med de mest viktiga miljöfrågorna i länet. Vi delar erfarenheter och hittar nya samarbeten, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig.

Hållbar utveckling är ett brett begrepp som inkluderar miljöfrågor, sociala frågor och ekonomiska frågor. Länsstyrelsen har fått i uppdrag från regeringen att stötta miljöarbetet i länet och har valt att jobba med så kallad hållbarhetslöften. Det är ett sätt att få i gång miljöarbetet och kunna nå nationellt satta mål. I Östhammars kommun startade arbetet med hållbarhetslöften redan 2019.
  – Med de nya löftena täcker vi in miljöfrågorna som en kommun har att jobba med, säger Camilla.

Miljöfrågorna engagerar många

Enligt henne finns ett intresse för hållbarhetslöftena som 2018 ersatte det som tidigare benämndes kommunens miljömål. Löftena kan handla om stort och smått, exempelvis upphandlings- och utbildningskrav samt miljöförbättrande åtgärder som att minska mikroplaster från padel- och konstgräsbanor. Miljöfrågorna engagerar många, till exempel de om vatten och avfallssortering.
  – Ibland söker vi pengar externt för att kunna leverera mot satta mål. Ett exempel på det är arbetet med fria vandringsvägar för fisk i Hargsån som vi och Upplandsstiftelsen nu fått fortsatt bidrag från länsstyrelsen för. Vi har också fått projektbidrag för att arbeta med åtgärder för bättre vattenkvalitet och dagvatten, säger Camilla.

Viktigt med dialog

Östhammars kommun har hittills antagit löften inom tre delprogram; Minskad klimatpåverkan (2019-2022), Ekosystem och biologisk mångfald (2020-2022) samt Vatten (2021-2023). De nya hållbarhetslöftena inom området Samhällsutveckling kommer att gå ut på remiss i juni. Kommunstyrelsen och de olika nämnderna ska säga sitt innan det är dags att teckna de nya löftena i november 2022. Därefter ska de läggas in i verksamhetsplaner och budget.
– Det är viktigt med dialog för att få bra förutsättningar att kunna klara av att leverera mot våra hållbarhetslöften, säger Camilla.

Läs mer om arbetet med hållbarhetsutveckling

Kontakter

Publicerad
3 juni 2022
Senast uppdaterad
3 juni 2022
Ansvarig organisation
Miljö