Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Prioriterat arbete med krisberedskap och säkerhet

Beredskapsarbetet stärks med en ny heltidstjänst. Från och med den 1 juli arbetar Fredrik Nyman tillsammans med Malin Hübinette, säkerhetsskyddschef, med säkerhetsskydd och beredskapsfrågor. Aktuellt just nu är bland annat att förbereda samtliga kommunens verksamheter som ska revidera sina beredskapsplaner i höst.

Förutsättningarna för säkerhetsarbetet förändras snabbt. Det ställer nya och högre krav på kommuner och regioner som har det övergripande uppdraget att jobba med säkerhetsskydd. Kommunen behöver därför stärka sin förmåga att effektivt och samordnat kunna möta omedelbara och långsiktiga hot och utmaningar. Det handlar om att kunna förebygga och vara förberedd på samhällsstörningar och kriser, så att kommunens verksamheter och samhället kan fungera också i en sådan stund.
  – Det är viktigt för invånarnas upplevda trygghet och för oss i arbetet med att vara en attraktiv kommun, säger Malin Hübinette, säkerhetsskyddschef.

Glad över förstärkningen 

Arbetet spänner över ett brett spektrum med olika frågor och ämnesområden, exempelvis krisberedskap, civilt försvar, säkerhetsskydd samt informationssäkerhet. Det finns mycket att göra, därför är Malin glad över förstärkningen och över att ha fått en kollega att dela ansvaret med.
Fredrik Nyman, som tidigare jobbat som fastighetsförvaltare, tillträdde den nya tjänsten den 1 juli.
  – Jag ser med tillförsikt fram emot hösten nu när vi har fått förutsättningar att jobba mer systematiskt med dessa viktiga frågor, säger Malin.

Alla ska veta vad de ska göra 

Att jobba med krisberedskap och säkerhet är inte en avgränsad uppgift för någon eller några få, utan något som alla verksamheter ska jobba med och ständigt ha på dagordningen i det strategiska utvecklingsarbetet.
  – Min uppfattning är att chefer och medarbetare i våra verksamheter har en bra uppfattning om vad det är som behöver göras vid en kris, men vi behöver säkerställa att det finns reviderade, dokumenterade och väl kända beredskapsplaner så att alla vet vad de ska göra vid en samhällsstörning eller kris. Det bidrar till en ökad trygghet, säger Malin.

Stort engagemang för krisberedskap 

Under hösten ska alla verksamheter se över och revidera sina beredskapsplaner, Malin och Fredrik har avsatt tid för att vara sektorerna behjälpliga i det arbetet. Under fyraveckorsperioder kommer de att träffa och jobba intensivt tillsammans med en sektor i taget.
  – Vi kommer att titta på befintliga beredskapsplaner, diskutera tänkbara scenarier för att komma fram till vad det är som behöver finnas för att vi ska kunna klara av våra uppdrag om vi hamnar i en kris, säger Malin.
Hon har redan förberett verksamheterna på höstens arbete och noterar att det finns ett stort intresse och engagemang för frågor om krisberedskap och säkerhet.
  – Det känns roligt att det finns så mycket tankar och frågor om detta. Personalen har erfarenhet och kunskap som är viktiga att ta med i arbetet med reviderade beredskapsplaner. Det här behöver vi jobba tillsammans med, säger Malin.

Kontakter

Publicerad
7 juli 2022
Senast uppdaterad
7 juli 2022
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret