Gå till innehållet
Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Ny startsida på osthammar.se

Från och med fredag 8 april kommer du att mötas av en ny startsida när du loggar in på vår hemsida. Detta är ett led i vårt arbete för att göra vår hemsida mer tillgänglig, för alla.

Information och tjänster från kommunen ska vara tillgänglig och kunna användas samt läsas av alla, oavsett förmåga eller eventuella funktionsvariationer. Den 23 september 2020 kom en ny lag med skärpta krav som säger att alla webbplatser inom offentlig sektor ska vara tillgänglighetsanpassade.  

Vad är en tillgänglighetsanpassad hemsida?

Personer med olika slags nedsatt förmåga när det gäller syn, hörsel, inlärning, kognition, rörlighet och tal är i behov av en tillgänglighetsanpassad hemsida. Även faktorer som ålder eller en störande omgivning kan medföra begränsningar när man besöker en webbplats. Att göra sin hemsida tillgänglig innebär att göra den enkel att använda för alla.

Startsidan - mest besökta sidan på osthammar.se

Vår hemsida är idag kommunens största kommunikationsplattform med i genomsnitt 1000 besökare per dag.  

Den nya startsida är byggd utifrån 10 utvalda lagkrav, hur bra gränssnittet fungerar för personer med synnedsättningar, motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter samt kognitiva nedsättningar. Vi har även valt att lyfta fram sökrutan på den nya startsidan för att det ska vara snabbt och enkelt för dig som besökare att hitta svar på det du söker.

Vi kommer även att byta ut bilden på startsidan, utifrån årstider, för att sätta fokus på alla våra orter i kommunen.

Kontinuerlig förbättring och utveckling

Vår hemsidan kan alltid bli bättre. Därför finns det ett kontinuerligt fokus på förbättring och utveckling av befintlig form och funktioner på hemsidan utifrån en översyn av flera olika delar: 

  • En grundlig revision av hemsidans form och funktion och hur väl den stämmer överens med de riktlinjer för webbutveckling enligt digital tillgänglighet.  Revisionen Tillgänglighetsredogörelse för osthammar.se utfördes under sommaren 2020. Här beskriver vi vilka eventuella brister det finns i tillgänglighet på vår hemsida och hur vi planerar att åtgärda dessa. Här får du också information om hur du kan kontakta oss om du upptäcker brister. 

  • En åtgärdslista och ett prioriterat genomförande av förändringar och förbättringar för att bättre uppfylla riktlinjerna för webbutveckling enligt det nya direktiven.

  • En genomgång av innehållet på hemsidan med ett fokus på klarspråk och struktur, där den mest efterfrågade information prioriteras högst.

Kontakter

Publicerad
8 april 2022
Senast uppdaterad
8 april 2022
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret