Gå till innehållet

Nu ska Östhammars kommuns utveckling stakas ut – tillsammans med invånarna

Vilka markområden ska prioriteras? Hur ska tätorterna växa? Var behövs gång- och cykelvägar och vad behöver kommunen satsa på? Nu har arbetet inletts med Östhammars kommuns nya översiktsplan där kommuninvånare bjuds in för att tycka till.

Nu kan du som bor i kommunen ha inflytande på Östhammars kommuns utveckling. Östhammars kommuns förslag till nya översiktsplan, alltså den plan som styr hela kommunens utveckling är ute på samråd vilket betyder att allmänheten får tycka till om bland annat om hur kommunen ska växa, trafiksituationen och miljön.

Översiktsplanen ska användas som stöd i kommunens vidare planeringsarbete och är en viktig strategisk handling som ska fungera som en vägvisare till olika beslut för politiken, tjänstemän, företag och invånare.

Alla får tycka till

Två av dem som arbetat fram förslaget till den nya översiktsplanen är översiktsplanerarna på Sektor samhälle, Emil Lindblom, 29 år med jämtländsk härkomst och Alice Möller, också 29 år med Skånskt ursprung.
– De kommande samrådsmötena är avgörande för att ta emot kommuninvånarnas synpunkter. Fram tills nu har arbetet med översiktsplanen handlat om att ta fram alla tankar, idéer och information som finns inom kommunens organisation. Nu är det dags att pröva vårt förslag mot allmänheten, säger Emil och Alice.

Lokala samrådsmöten 

Under perioden 14/2–18/4 kommer den nya översiktsplanen att presenteras för allmänheten under en samrådstid på cirka två månader. Samrådsmöten kommer att hållas fysiskt i de fem serviceorterna Alunda, Gimo, Österbybruk, Östhammar och Öregrund där kommuninvånare får tillfälle att ställa frågor till Emil, Alice och även till politiken, som kommer att närvara. För de som inte har möjlighet att närvara kommer det även att ges ett digitalt samrådsmöte.

– Att få möta människorna som vi planerar för och få möjlighet att diskutera förslaget är en förutsättning för att få ett bra och hållbart förslag. Det är ett gemensamt arbete som vi behöver göra tillsammans. Just nu ska översiktsplanen ses som ett förslag och vi hoppas att det vi tagit fram i det här skedet, kommer att uppskattas och vara en god grund för det fortsatta arbetet, säger Alice.

Ett gemensamt arbete

En av de mest centrala delarna med att jobba med en översiktsplan, som är ett väldigt brett dokument, är att ta hjälp av sakkunniga inom olika områden. Mycket kompetens har finns i kommunhusen men man har även tagit hjälp utifrån genom en konsultfirma. Konsulterna har arbetat med miljöbedömningen av planen för att säkerställa att den  blir objektiv .

På frågan om vad den största utmaningen har varit säger Emil;
– Översiktsplanering är ett väldigt brett och stort arbete som spänner över flera ämnesområden, vilket gör det komplicerat att sätta ihop ett sådant dokument. Det är otroligt många olika styrdokument, pågående och färdiga, som man ska hålla koll på och implementera i det här strategiska dokumentet. Det finns inte någon klar mall för hur man ska ta fram materialet i varje steg, vilket har varit en stor utmaning men också utvecklat mig som översiktplanerare.

Alice nickar igenkännande.
– Under den korta tid jag har varit med har jag lärt mig otroligt mycket, både om Östhammars kommun och om hur det är att jobba som översiktsplanerare.

Ett axplock från översiktsplan- Framtidsbild 2040

I den nya översiktsplanen kan man bland annat läsa om hur serviceorterna har utvecklats utifrån sina respektive förutsättningar och styrkor fram till 2040.

  • Östhammar är centrum för kommunens sjukvård, handel och administration. Läget i gränsen mellan inland och kust och i korsningen mellan väg 288 och 76 har bidragit till utvecklingen av Östhammars breda handelsutbud och att många tjänsteföretag har etablerat sig här. Östhammars vårdcentrum har blivit en regionalt viktig knutpunkt för sjukvård.

  • Öregrund är en serviceort med viktig funktion för kustområdet. Fler företag med koppling till marinteknik och marinbiologi har utvecklats här. Ortens serviceutbud har stor betydelse för den bofasta skärgårdsbefolkningen, men också för att möta efterfrågan och behov från de många deltidsboende och turister som kommer till kusten sommartid.

  • Alunda och Österbybruk har utvecklats till attraktiva boendeorter med goda kommunikationer till Uppsala, Stockholm och Gävle. De har ett lite bredare utbud av boendetyper och ger möjligheter för människor med olika behov och förutsättningar att bo och leva i kommunen. I dessa orter bor unga vuxna i högre utsträckning kvar eftersom de kan pendla till universitets- och högskoleutbildningar i Gävle eller Uppsala.

  • Gimo har en tydlig roll som knutpunkt för skola och arbete. Campus Gimo har utvecklat specialgymnasier med olika inriktning. Orten har också fått ökad betydelse som arbetsort genom satsningen på industrigymnasium och genom att fler industrier och logistikföretag har etablerat sig längs väg 292.

Mer information om intentioner för respektive område samt dess utmaningar och strategier för att nå målen finns att läsa i den fullständiga versionen av samrådshandlingen för översiktsplan 2022 , som du hittar via nedanstående länk.

Dina synpunkter är viktiga

Vi ser fram emot att ta del av dina synpunkter, tankar och idéer. Granskningen för översiktsplanen pågår från den 14 februari 2022 till och med den 18 april 2022. Du kan lämna synpunkter på förslaget via webbenkät på vår hemsida, i samband med de planerade samrådsmötena, eller genom e-post eller vanligt brev. Läs mer om hur via nedanstående länk.

Publicerad
15 februari 2022
Senast uppdaterad
15 februari 2022
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret