Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Nu är stenriket komplett

Förra veckan nyinvigde kommunstyrelsens ordförande Fabian Sjöberg Mineralmuseet i Dannemora och donator Sten Niklasson berättade om den nya fossilsamlingen och om vikten av att känna till vårt naturarv. Lokala guider och engagerade aktörer samlades för att se det nya tillskottet och samtala om besöksmålet och dess möjligheter.

Den 14 december 2004 fattade kommunfullmäktige beslut om att genom ett gåvobrev motta en mineralsamling donerad av Sten Niklasson och att i egen regi förvalta denna som ett mineralmuseeum. Under 2022 har Sten Niklasson donerat ytterligare en bergartssamling samt en fossilsamling till kommunen som ett sätt att utöka museets bestånd och därmed även dess attraktivitet och pedagogiska potential. Nu när mineraler, bergarter och fossiler är samlade under ett tak är stenriket komplett.

I mineralsamlingen finns många ovanliga exemplar från Grönland, Kolahalvön, Afrika och några av de mest mineralrika gruvorna i Sverige. En stor del av fossilsamlingen är från Öland och Gotland som är bland de mest fossilrika områdena i världen.

Sten Niklasson, är en svensk författare, generaldirektör och företagsledare. Hans intresse för geologi och mineralogi väcktes då han som ung deltog i ett flertal resor till Asien och Latinamerika i syfte att främja svensk export av gruvteknologi. Mineralsamlingen är resultatet av 35 års eget samlande och omfattar kontakter med universitet och muséer i hela världen. Bakom donationerna finns förhoppningen att utställningen ska bidra till att sprida intresset för den minst kända delen av vårt naturarv – stenriket.

- Det är min förhoppning att museet kan bidra till förståelsen av geologins betydelse för livets utveckling på Jorden, och att Dannemora blir ett ännu attraktivare besöksmål för både barn och vuxna, säger Sten Niklasson.

Hör en intervju av Sten Niklasson på P4 Uppland här.

Mineralmuseet går att besöka genom att boka en guidad tur via Österbybruks herrgård och under sommaren kommer museet att vara öppet för allmänheten vid ett antal tillfällen.

Publicerad
13 december 2022
Senast uppdaterad
13 december 2022
Ansvarig organisation
Fritid- och hälsa