Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Många medborgarmotioner från Samhällsveckans åttondeklassare

För femte året i rad arrangerades Samhällsveckan i slutet av november, en hel vecka där åttondeklassare från hela kommunen fick inblick i hur olika kommunala verksamheter fungerar. Innan veckan var slut hade ungdomarna bland annat hunnit med att träffa politiker och lärt sig mer om hur man kan vara med och påverka utvecklingen av sin kommun.

Under torsdagen var elever från Olandsskolan på besök i kommunhuset. Lennart Owenius, ledamot för kommunfullmäktige, hälsade välkomna. Klockan var nio och ungdomarna var morgontrötta men förväntansfulla och spända på att köra igång passet ”Träffa politiker”. De 16 eleverna som var på plats just då (resten av eleverna var samtidigt på andra pass som kördes parallellt med detta) presenterade sina grupparbeten, medborgarmotioner som lämnades till politikerna. Den första gruppen föreslog en bättre sporthall i Gimo, den andra respektive den tredje och sista gruppen föreslog bättre skolmat i Alunda.
  – Vi blev imponerade av deras presentationer och passade på att ställa en del följdfrågor till ungdomarna om vad de tycker är viktiga utvecklingsfrågor, säger Helen Åsbrink, chef för Sektor verksamhetsstöd.

Gissa på olika ansvarsområden

När alla grupperna var klara med sina presentationer samlades alla för att lyssna på Lennart, som berättade om sin väg till politiken och passade på att ge några råd till ungdomar om vad de kan göra för att bli mer delaktiga och få inflytande i arbetet med kommunala utvecklingsfrågor.
När klockan hade slagit tio så började nästa pass för ungdomarna - ”Så styrs vår kommun”.  Eleverna fick lära sig mer om vad demokrati är och fick delta i en frågesport via ”Menti”, ett webbaserat verktyg för att skapa interaktiva och engagerande omröstningar. Mot slutet av passet så rullade Malin Arrendell, projektledare, ut ett stort papper på golvet med ritade streck som kanske kan liknas vid ett släktträd. Ett par meter bredvid det så stod det olikfärgade kuber med text staplade på varandra. Ett exempel på text kunde vara ”Bygg- och miljönämnd” samt en kort beskrivning av nämndens ansvar. Eleverna fick plocka och placera ut varsina kuber och försöka gissa rätt på olika ansvarsområden. Eleverna fick nästan alla kuberna rätt.

Dialog med kommunen

Det är viktigt för oss att få reda på vad vi kan göra bättre eller när saker inte fungerar som de ska. Vi vill att fler ska dela upplevelsen av att känna sig delaktiga och att ha inflytande i lokalsamhället. Så gör som ungdomarna under Samhällsveckan - lämna synpunkter till oss eller skriv en medborgarmotion.
För dig som har frågor som berör våra verksamheter så finns vår synpunktshantering. Här kan du säga vad du tycker, som till exempel vad som fungerar, vad som inte fungerar och hur vi kan göra det bättre. Du kan även lämna in en medborgarmotion. Då handlar det om förslag som andra kan ta ställning till och stödja om de vill. Medborgarmotionen ska handla om sådant som fullmäktige eller någon av nämnderna har befogenhet att bestämma om. Om motionen samlat tillräckligt många underskrifter, det vill säga en procent av kommunens folkbokförda invånare, så skickas den vidare till kommunstyrelsen som bestämmer hur motionen ska hanteras. Ett av kraven för att motionen och underskrifterna ska kunna godkännas är att både den som skriver motionen och de som skriver under den ska vara folkbokförda i kommunen. 

På vår hemsida hittar du allt du behöver veta om hur du som medborgare kan lämna synpunkter, påverka och vara delaktig i kommunen.

Här kan du läsa mer om årets Samhällsvecka: Ett sätt för unga att vara med och utveckla ett hållbart samhälle (osthammar.se)

Kontakter

Publicerad
7 december 2022
Senast uppdaterad
7 december 2022
Ansvarig organisation
Barn- och utbildningskontoret