Gå till innehållet

Vattenavstängning på grund av ledningsarbete Marmavägen, Alunda onsdag 17 juli 08:00 till cirka 10:00. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida (länk till annan webbplats)

Avrådan från bad vid Gimobadet! Senaste provtagningen visade för höga halter av bakterier i vattnet och därför avråder vi från bad. Nya prover togs (12/7) och svar väntas under veckan. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens hemsida

Lyckad jakt blir mat på tallriken

Ett lyckat samarbete mellan kommunerna i Tierp, Älvkarleby och Östhammar, Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund under vildsvinshelgen 25-27 november resulterade i över 3 000 portioner vildsvinsfärs kommer att serveras under december.

Hela 400 jägare deltog i vildsvinshelgen i slutet av november. Totalt lämnades 22 vildsvin in, varav 6 från Tierps kommun, 1 från Älvkarleby kommun och 15 från Östhammars kommun. Det ger sammanlagt 325 kilo vildsvinsfärs som kommer att serveras i kommunens verksamheter. Utöver de som lämnades in sköts under helgen ytterligare ett 60-tal vildsvin, vilket också bidrar till syftet med projektet. I Östhammar lämnades fler vildsvin in än förra året.

Färsbiffar serveras på särskilda boenden

– Det är positivt att se en sådan utveckling. Vi är glada över alla som varit ute och jagat under helgen och vill i synnerhet tacka de jägare som valde att mot ett lokalt presentkort på 200 kr per vildsvin skänka skjutna vildsvin till kommunerna. Ett stort tack även till Strömsberg slakteri som breddade sin verksamhet så att beredning av köttet till kommunernas kök gjordes möjlig, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig.
Under december månad kommer köttet att serveras i vår äldreomsorg.
  – Det blir färsbiffar på våra särskilda boenden på fredag, säger Annelie Wallén, verksamhetschef för måltid och städ.
Alla vildsvin har provtagits avseende cesium och trikiner, samtliga var långt under gällande gränsvärden.

Kontakter

Publicerad
12 december 2022
Senast uppdaterad
12 december 2022
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret