Ledararenan ger möjlighet att lära sig mer om framtidens ledarskap
Fler interna chefsrekryteringar i våra kommuner och bättre beredskap att möta de förändringar som ledarskapet står inför. Det är syftet med Ledararenan, utvecklingsprogrammet som lockat femton deltagare från olika kommuner i länet. Från Östhammars kommun deltar Hanna Horneij, teamledare på Kansli och utveckling (bilden), Helena Lindevall, fritidslärare och arbetslagsledare, samt Frida Baron, planerare på Hemtjänsten.
Det är en sådan där typisk vårdag, med snö i luften och härlig vårsol som tittar fram då och då, när årets deltagare i utvecklingsprogrammet Ledararenan möts för uppstartsträff i Knivstas centrum för kultur och idrott. Ledararenan är ett program för framtida ledare och är ett samarbete mellan Knivsta-, Heby-, Håbo-, Östhammars-, och Älvkarleby kommun. Det sträcker sig över tolv månader och träffarna sker både fysiskt och digitalt. Femton nyfikna och förväntansfulla deltagare är på plats vid uppstartsträffen.
Styrka i att jobba tillsammans
– Ledararenan är en del i att öka antalet interna chefsrekryteringar i våra kommuner och ett sätt att säkerställa ledarförsörjningen. Självklart är det en del i att vara en attraktiv arbetsgivare också, säger Simon Coleman, organisationsutvecklare i Heby kommun, som är programansvarig tillsammans med Elin Söderlind, Östhammars kommun och Emma Miljeteig, Knivsta kommun.
De vet att alla kommuner kämpar med begränsade resurser och de tror på styrkan i att jobba mer tillsammans.
– Vi vet också att välfärden inte har råd att missa bra chefer. Det är därför viktigt att vi hjälps åt med att identifiera, rekrytera och utveckla medarbetare i våra organisationer som kan bli våra framtida ledare, säger Elin.
Osäkerhet och ökad press
I sina roller som programansvariga har de försökt att bygga en arena för lärande där man ska våga testa, pröva sig fram, misslyckas och tänja sin komfortzon i en säker och trygg miljö.
– Vår förhoppning är att arenan ska skapa en nyfikenhet kring ledarskap, att deltagarna ska få en möjlighet att ”känna på” ledarskapet och att utvecklas, säger Simon.
Det händer mycket i vår omvärld nu och det finns många komplexa frågor som påverkar framtidens ledarskap.
– Vi lever i en VUCA-värld (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) som präglas av rörlighet, osäkerhet, komplexitet och oklarhet. När omvärlden är oviss påverkas ledarskapet. Många chefer och ledare känner osäkerhet och ökad press, säger Elin.
Hon menar att framtidens ledarroll kommer att behöva förändras. Därför står teman som Kommunikation, samspel och samtal samt Det nya arbetslivet och förändringsledning på schemat för deltagarna.
Nya verktyg och insikter
Efter en intensiv första dag konstaterar Erika Sundh, förskollärare från Älvkarleby kommun, att det känns väldigt inspirerande och helt rätt att delta i programmet.
– Det är som jag trodde att det skulle vara, både roligt och lärorikt. Det här kommer att bli bra, säger hon.
Emelie Burlin, verksamhetsutvecklare på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Håbo kommun, håller med.
– Programmet känns intressant och spännande. Jag har redan fått med mig nya verktyg och insikter, säger hon.
Programansvariga är glada och nöjda över en bra start med ett härligt och energiskt gäng som vill lära sig mer om hur det är att vara chef.