Gå till innehållet

Hallå där Anna Bergsten, utredare Växande kommun, vad händer i VA-frågan?

I december antog kommunfullmäktige en VA-policy och VA-handlingsplan. Dessa dokument utgör viktiga delar i kommunens vatten- och avloppsplan (VA-plan) för att säkerställa en långsiktigt hållbar VA-försörjning i vår kommun. Vi har ställt några frågor till Anna Bergsten, utredare på Växande kommun inom Sektor samhälle, som varit med och tagit fram dokumenten för att få reda på mer om vad de innehåller och om vad som händer nu.

VA-policyn utgör det andra steget i den kedja av strategiskt arbete (se bild nedan) som ska säkerställa en långsiktig vatten- och avloppsförsörjning. Kan du berätta lite om hur den kedjan ser ut och hur du upplever att arbetet går?

– Östhammars kommun påbörjade 2020 ett arbete med att ta fram en VA-plan. Innan dess hade kommunen en VA-strategi från 2012. Strategin började tappa i aktualitet och det behövde göras ett större, mer omfattande arbete.

I ett första steg gjorde vi en översyn av VA-situationen i kommunen – både i de områden där det är kommunalt VA och där det är enskilt VA. I VA-översikten finns en sammanställning av nuläget och även ett antal strategiska behov som identifierades i det här arbetet. De här behoven har sen utgjort grunden för arbetet med policyn och handlingsplanen. I VA-policyn finns det utöver själva policyn ett antal ställningstagande som utgör grunden för kommunens arbete med VA-frågor. I VA-handlingsplanen identifieras åtgärder som bedöms nödvändiga för att uppnå den långsiktigt hållbara VA-försörjning som VA-policyn tar sikte på.

Nu är vi inne på den sista och mest omfattande delen av kedjan – implementering och uppföljning. De åtgärder som identifierats i handlingsplanen ska genomföras och vi ska se till att de ställningstagande som gjorts i policyn efterlevs. Det finns stora utmaningar inom VA-området i Östhammars kommun, det är ett stort och långsiktigt arbete som kommer kräva både tid och pengar.

stege_1

VA-planeringens olika delar enligt Havs- och vattenmyndighetens vägledning för kommunal VA-planering.

VA-policyn ringar in ett antal prioriterade framgångsfaktorer för en långsiktig vatten- och avloppsförsörjning. Kan du berätta något kort om dessa?

– Jag tror att den eller de viktigaste framgångsfaktorerna kan vara att arbeta aktivt med information och kunskapsuppbyggnad. Det är återkommande för i princip alla de ställningstagande som ingår i policy-dokumentet och omfattar både arbetet inom den kommunala organisation och arbetet ut mot våra medborgare och verksamheter.

Inom organisationen måste vi se till att ha så mycket och så bra underlag som möjligt för att få till långsiktigt hållbara lösningar – det gäller vid val av metod för att vatten och avlopp men även för att veta vilka områden som det är lämpligt att bygga i och vilka områden som bör undvikas. Det är även viktigt att få till en bra dialog inom organisationen så att vi har inte drar åt olika håll utan jobbar mot samma mål även om vi styrs av olika lagstiftningar.

Det är även viktig att vi jobbar med information till medborgare och verksamhetsutövare så att vi hjälps åt att hitta bra lösningar som uppfyller de olika krav som finns. Om vi i den kommunala organisationen ger tydlig och bra information om vad det finns för olika möjligheter både när det gäller lagstiftning och naturgivna förutsättningar så blir det lättare för medborgare och verksamhetsutövare att bygga egen kunskap och fatta kloka beslut baserat på det. Det ska vara lätt att göra rätt.

Handlingsplanen är förstås ett viktigt dokument. Vilka är de mest kritiska insatserna i den skulle du säga?

Jag skulle nog säga att de två viktigaste insatserna just nu är hur vi ska utveckla de kommunala VA-anläggningarna för att det ska gå att ansluta fler och att ta fram en plan för vilka områden vi ska bygga ut kommunalt VA till.

Men det finns även många andra insatser som är viktiga. Några exempel är dagvattenhantering, klimatanpassning och ökat stöd till de med enskilt VA. Med tanke på att många av våra ytvatten är påverkade av övergödning och att det finns stora utmaningar när det gäller tillgång på lämpliga källor för dricksvatten så tror jag även att det kommer vara viktigt för oss att titta på andra lösningar än de konventionella. Att arbeta med kommunikation, samverkan och innovation tror jag därför är viktiga insatser.

Vad kommer nu ske och hur kommer jag som engagerad kommunmedborgare märka av arbetet?

Nu ska de åtgärder som identifierats i handlingsplan genomföras – vi har gått över till det fjärde steget i VA-planeringskedjan (se bild ovan). En del åtgärder kanske inte kommer synas så mycket utåt eftersom de handlar om att skapa bra underlag och förutsättningar för att på sikt skapa bättre förutsättningar.

Men andra åtgärder kommer att märkas mer. Vi planerar till exempel att jobba mer aktivt med information och dialog om VA än vad vi gjort tidigare. Förutom tydligare information på hemsidan så kommer vi till exempel att underlätta för de med enskilt vatten och avlopp genom att erbjuda VA-rådgivning.

Oftast märker man inte så mycket när allt funkar som det ska, vilket är vår målbild. Men det kommer att krävas att vi alla hjälps åt och tänker på hur vi använder vårt vatten och vad vi spolar ner i vårt avlopp. I Sverige är vi lite bortskämda med bra och mycket vatten men vi behöver nog tänka annorlunda framöver och värdesätta vårt vatten högre.

Var någonstans kan jag följa det fortsatta arbetet med att säkerställa en långsiktig vatten- och avloppsförsörjning?

På både Östhammars kommuns och Gästrike Vattens hemsida läggs det löpande ut information om vad som händer. Via länken nedan kan du läsa och ta del av kommunens VA-policy och VA-handlingsplan.

Kontakter

Publicerad
15 mars 2022
Senast uppdaterad
15 mars 2022
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret