För ett par år sedan såg läget ganska dystert ut. Sjukfrånvaron i kommunen hade stigit många år i rad och det påverkade våra medarbetare, verksamheter och ekonomi negativt.
– Det var då vi bestämde oss för att inrikta vårt arbetsmiljöarbete på friskfaktorer. Det finns nämligen forskning som visar att arbetsplatser med låg sjukfrånvaro ofta kännetecknas av att vissa organisatoriska faktorer, så kallade friskfaktorer, fungerar bra, säger Jenny Nolin, HR-specialist.
Arbetsmiljöarbete med friskfaktorer på export till Almedalen
Den här veckan tar vi chansen att skryta lite om vårt nya arbetsmiljöarbete, det som fokuserar på friskfaktorer. På onsdag, den 6 juli, deltar Jenny Nolin, HR-specialist, och Sofia Lindgren, skyddsombud från Lärarnas riksförbund, i ett av Almedalsveckans seminarium som handlar om friska arbetsplatser i välfärdssektorn.
Ökad kunskap om friskfaktorer
Det senaste 1,5-2 åren har Jenny nästan inte tänkt på något annat än hur vi kan göra för att stärka friskfaktorerna här hos oss. Och på sista tiden har hon faktiskt sett att vi har ändrat vårt sätt att tänka om arbetsmiljö och vikten av hälsosamma arbetsplatser. Den nya arbetsmiljöpolicyn utgår från kunskapen om friskfaktorer och vi har lärt oss mer om hur chefernas förutsättningar samspelar med friskfaktorerna.
– Både ledarskap och medarbetarskap har hamnat i fokus. Jag märker också att vi satsar mer tid och resurser på arbetsmiljöarbetet och att kommunledningen har mer kunskap om vad som är god arbetsmiljö, varför det är viktigt med god arbetsmiljö och hur vi kommer dit, säger hon.
Erfarenhetsutbyte och inspiration
På onsdag, den 6 juli, kommer Jenny och Sofia Lindgren från Lärarnas riksförbund att åka till Almedalen för att delta i ett panelsamtal om att stärka friskfaktorer.
– Vi ska berätta om vilka effekter vi sett och vad vi lärt oss längs vägen. En annan slags friskfaktorresa och det ska bli superkul! Vi ser verkligen fram emot att ta del av andras erfarenheter, dela med oss av våra egna och förhoppningsvis inspirera fler till att ge sig ut på en friskfaktorresa, säger Jenny.
Panelsamtalet är en del av seminariet Hur kan vi få friskare arbetsplatser i välfärdssektorn? som arrangeras av Verkstan för friskt och tryggt arbetsliv.
Beteendeförändringar i vardagen
Friskfaktorresan i Östhammars kommun startade på allvar förra året tack vare hjälp från Suntarbetslivs resursteam, genom ett projekt finansierat av AFA Försäkring. Resan började tillsammans med cheferna på Sektor bildning. Under ett antal månader träffades cheferna regelbundet för att lära sig mer om friskfaktorer, ledarskap och hur man lyckas med beteendeförändringar i vardagen. Mellan varje tillfälle testade cheferna att med små grepp stärka friskfaktorerna i vardagen. Det blev viktiga tillfällen för lärande, reflektion och dialog.
Bättre introduktion av nya chefer
Parallellt gjorde HR, ledningsgruppen och representanter från de fackliga organisationerna en inventering av friskfaktorerna på kommunen vilket ledde till flera förbättringsåtgärder.
– Till exempel startades ett arbete med att förbättra introduktionen av nya chefer, nya mallar för samverkan togs fram och vi gjorde ett gemensamt årshjul för systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Jenny.
Dessutom antog flera sektorer mål i sina verksamhetsplaner som går ut på att stärka friskfaktorerna.
Testar olika vägar
Sektor Omsorgs chefer och ledare startade sitt friskfaktorarbete hösten 2021 och under våren 2022 har även chefer och ledare på Sektor samhälle och Sektor verksamhetsstöd kommit i gång. Inom Sektor bildning fortsätter resan mot starka friskfaktorer med alla nya kunskaper och erfarenheter i bagaget.
– Vi fortsätter att inventera friskfaktorerna i det stora och det lilla, testar olika vägar för att stärka friskfaktorerna i vardagen och bygga in det i olika processer och arbetssätt. Arbetet sker numera helt i verksamheternas egen regi med stöd från mig och mina HR-kollegor. Vi ser redan positiva effekter och resan har bara börjat, säger Jenny.
För dig som vill läsa mer:
Verkstan för friskt och tryggt arbetsliv (confetti.events)
Arbetsmiljöpolicy - Östhammars kommun (osthammar.se)