Arbetet med att sänka sjukfrånvaron fortsätter
I drygt två år har Östhammars kommun jobbat aktivt med att sänka sjukfrånvaron. Det ser ut att fungera, men samtidigt är det lång väg kvar. Vad har vi gjort och hur ser planen framåt ut?
– Ofta börjar arbetsmiljöförbättringar i det lilla sammanhanget: i arbetsgruppen, på avdelningen, med de närmsta kollegorna, säger Jenny Nolin som är HR-specialist med fokus på arbetsmiljö.
Många av kommunens arbetsplatser har ett levande arbetsmiljöarbete och tar ett gemensamt ansvar för allas hälsa, säkerhet och trygghet. Man jobbar tillsammans för att minska olika sorters risker och lösa problem. En sak i taget med tålamod, nyfikenhet, kreativitet och lite envishet. Det är en vinnande väg enligt Jenny.
Mål, kunskap och prioriteringar
För att arbetsmiljöarbetet ska gå lite lättare för alla arbetsplatser har det också behövts göras förändringar i det stora sammanhanget, i det som kommunledningen och politiken kan besluta om.
– Och så har skett. Bland annat genom mål för lägre sjukfrånvaro och mål för arbetsmiljö- och hälsoarbetet, tydliga prioriteringar av arbetsmiljöarbetet och större kunskap hos ledningen om vad som är god arbetsmiljö – och hur vi kommer dit. Friskfaktorer, det som forskningen visar att vi mår bra av på jobbet, är nu en del av vår arbetsmiljöpolicy, säger Jenny.
Bättre arbetssätt
Det systematiska arbetsmiljöarbetet har blivit bättre. Det konstaterade Arbetsmiljöverket vid sin senaste inspektion. Kommunen har nya, enkla verktyg och material som kan hjälpa till att starta samtal om medarbetarskap och friskfaktorer i det lilla - i arbetsgruppen, på avdelningen, med de närmsta kollegorna. Chefer på alla nivåer deltar numera löpande i ledarutveckling och erfarenhetsutbyten inom en rad olika områden.
– Pandemin har gjort det svårt att sänka sjukfrånvaron och att skilja ut vilka av våra insatser som fungerar, men sjukfrånvaron har börjat gå ner ämfört med föregående år och jämfört med andra kommuner, berättar Jenny.
Vad händer nu?
Det kan kännas som att förändringar och förbättringar går långsamt.
– Men det är så vi skapar en varaktig förändring som håller i längden, med en låg och stabil sjukfrånvaro som resultat. Än har vi en bra bit dit, säger Jenny.
Därför fortsätter kommunen att jobba aktivt för att behålla det som redan lyckats bra, göra fler förbättringar och åtgärder och att överhuvudtaget prioritera åtgärder och förändringar som sänker sjukfrånvaron. Hela tiden utifrån den kunskap som finns om vad som skapar god hälsa och låg sjukfrånvaro.
Läs mer:
Arbetsmiljöarbete med friskfaktorer på export till Almedalen
Östhammar på kartan i Almedalen