Gå till innehållet

Aktiviteter lockar eleverna att gå ut på rasten

Hela havet stormar, kull och andra lekar initierade av Frösåkersskolans rastvärdar lockar eleverna att gå ut på rast. Satsningen på pedagogisk verksamhet utomhus är betydelsefull i väntan på att den nya skolgården blir klar.

Anneli Lennkvist är en av rastvärdarna på Frösåkersskolan. Hon har rastaktiviteter på en tillfälligt begränsad skolgård, som inte alltid lockar eleverna att gå ut.

– Vi har inte en särskilt attraktiv skolgård just nu, med tanke på att bygget av den nya skolgården pågår. Därför är det viktigt att göra vad vi kan för att aktivera eleverna och förmå dem att aktivera sig och helst gå ut en stund på rasten, säger hon.

Förmiddagar ute

I fjol blev Anneli utsedd till en av årets medarbetare inom Sektor bildning. Motiveringen beskriver hur hennes positiva och glada personlighet smittar av sig till alla och resulterar i utveckling och ökad prestation, på arbetsplatsen som vid det tillfället var Kristinelundskolans fritidshem. Nu är det alltså Frösåkersskolans elever som får ta del av hennes smittsamt goda energi.
– Jag vill ge så många som möjligt av eleverna ett alternativ till de traditionella rastaktiviteterna. På förmiddagarna är jag ute med eleverna i årskurserna fyra och fem, säger Anneli. 

Rörelse är viktigt  

Tillsammans med eleverna kör hon olika stafetter och leker kull för att träna elevernas styrka, snabbhet, smidighet och balans.
– Vi har dragkamp och lekar som Hela havet stormar med flera. Rörelse är viktigt för eleverna, som för övrigt tillbringar mycket tid stillasittande inomhus, säger Anneli.
Eleverna kan vara med hela rasten eller en liten stund, det väljer de själva. Enligt Anneli är de något äldre eleverna mer motvilliga att gå ut på rasterna. För dem ordnar hon aktiviteter i skolans agora, den öppna mötesplatsen mitt i skolan, på eftermiddagarna.
– Då kan eleverna kolla in vad vi gör och komma för att vara med om de vill eller bara titta på, säger Anneli. 

God energi 

De olika aktiviteterna och lekarna lär eleverna att lyckas och ibland misslyckas, att vinna och ibland förlora.
– Jag tycker det är så himla roligt att se eleverna lyckas med det de tar sig för. Ibland går det inte lika bra och då kan vi oftast skratta åt det tillsammans, säger Anneli.
Att det ingår en del tävlingsmoment i rastaktiviteterna menar hon är en bra övning för att eleverna ska lära sig att både vara bra vinnare men också att vara bra förlorare.
Anneli gillar att jobba som rastvärd. Hon satsar mycket och får utdelning därefter.
– Eleverna ger mig otroligt god energi och rastaktiviteter tillsammans med dem gör mig glad hela dagen, säger hon.

Kontakter

Publicerad
28 mars 2022
Senast uppdaterad
28 mars 2022
Ansvarig organisation
Frösåkersskolan