70 flyktingar från Ukraina bor i kommunen
I förra veckan anlände ett 30-tal flyktingar från Ukraina till Östhammars kommun. Totalt bor nu 70 skyddssökande personer från krigets Ukraina i kommunen.
– Allt går planenligt och jag är tacksam över en bra start på mottagandet, säger Lennart Jonasson, projektledare.
Det var i början av maj som beskedet om hur många flyktingar Östhammars kommun skulle vara beredda på att ta emot reviderades. I stället för 254, som det först var sagt, skulle Östhammars kommun ha beredskap att ta emot 87 flyktingar från Ukraina.
– Det förändrade vårt uppdrag då de bostäder som efterfrågades efter den 1 juli var bostäder för självhushåll. Tack vare ett fint samarbete med Östhammarshem var vi redo att ta emot flyktingarna i början av juli, säger Lennart Jonasson.
Flertalet barn har börjat i skolan
Totalt har 70 personer anlänt till kommunen och de bor nu i Alunda, Öregrund och Östhammar i lägenheter som tillhör kommunen eller Östhammarshem. Mottagningsenheten Bollen i Östhammar kommer inte att behöva användas mer i sammanhanget. De flesta av barnen har börjat i skolan i samband med terminsstarten och de vuxna vill komma i gång och jobba.
Språkkurser och språkcaféer
– Många kan engelska och nu står svenskundervisning högt på dagordningen för att fler ska kunna bättra på sin anställningsbarhet. Vi hoppas kunna få till språkkurser i samarbete med studieförbunden, säger Lennart.
Svenska kyrkan ordnar språkcaféer på flera orter i kommunen och stöd ges även från Röda korsets Gimokrets.
Välkommen arbetskraft
Flyktingarna från Ukraina kommer att bo i kommunen till och med mars 2023 enligt EU:s massdirektiv. Deras uppehållstillstånd kan därefter komma att förlängas upp till ytterligare två år.
– Det är svårt att säkert veta hur framtiden ser ut och om de här människorna rotar sig för att stanna kvar i kommunen. Det beror förstås på många olika saker, främst hur situationen i Ukraina utvecklas, säger Lennart.
Han hoppas att de ska trivas, lära sig svenska och börja jobba här.
– Östhammars kommun behöver arbetskraft, inte minst till hemtjänst och flera andra uppdrag inom vård och omsorg. Förhoppningsvis föreligger behov av den nya arbetskraften även hos det privata näringslivet, säger han.
Trygga och fungerande hem
Lennarts och övriga projektorganisationens uppdrag förändrades från att med ljus och lykta söka boenden till att jobba med ständiga förbättringar av bostäderna. Det kan exempelvis vara att fixa till utemiljöer (se bilden), få i gång wi-fi och att på olika sätt skapa trygga och fungerande hem för de ukrainska flyktingarna.
– Enligt den respons vi fått hittills är våra gäster glada över att vara i Östhammars kommun och flera har uttryckt positiva kommentarer om hur väl de blivit bemötta och fint det är här, säger Lennart.
Dialogen med Migrationsverket är tät och beredskapen att ta emot ytterligare flyktingar från Ukraina är god. Marginalen som finns kvar upp till den tilldelade kvoten ger spelrum för eventuella familjemedlemmar som kommer att ansluta.