Gå till innehållet

100 evakueringsplatser redo för flyktingar från Ukraina

Östhammars kommun arbetar med förberedelser för att kunna ta emot flyktingar från Ukraina. Ett hundratal tillfälliga bostadsplatser finns tillgängliga inom kort och möjligheter till fler så kallade evakueringsplatser har kartlagts.

38 evakueringsplatser står redo från och med nästa vecka, om det kommer flyktingar till Östhammars kommun. Ytterligare 62 platser kan stå klara inom kort, ifall det skulle behövas.
Lennart Jonasson ansvarar för arbete med att ta fram tillfälliga boenden för flyktingar från Ukraina.
  – I nuläget känner vi inte till hur det framtida behovet ser ut, men vi jobbar för att skapa framförhållning att kunna ta emot flyktingar, säger han.

Närhet till service och vårdcentral

Arbetet sker i dialog med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Uppsala län, som i dagarna fått besked om att Östhammars kommun kan ha ett hundratal evakueringsplatser redo inom kort och fler vid behov. Platserna finns i kommunala lokaler och lokaler som kommunen bedriver verksamhet i, till exempel vid Östhammars IP, före detta korttidsenheten på vårdcentrum och boendet Abborren på Klackskärsgatan i Östhammar.
  – Vår strategi har varit att samla platserna i Östhammar med tanke på mathållning samt närhet till service, vårdcentral och apotek, säger Lennart.
Om det kommer många flyktingar till kommunen är det möjligt att ställa i ordning ytterligare 175 platser i Snesslinge skola och Gräsö skola.

Ny information publiceras fortlöpande på hemsidan under rubriken Krisen i Ukraina

Kontakter

Publicerad
17 mars 2022
Senast uppdaterad
17 mars 2022
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret
Ämne
Krisen i Ukraina