Extra helg för inlämning
Årets vildsvinshelg blev påverkad av både snö och kyla. Östhammars kommun hade bättre förhållanden än Tierp och Älvkarleby, så vi fick flera inlämnade grisar. Men på grund av detta kommer det gå att lämna in vildsvin via slakteriet till kommunerna, även för Östhammars kommun ytterligare en helg.
Då har vi inga uppsamlingsjägare utan det gäller dig som vill åka och lämna in på egen hand.
Datum: fre 29 november – sön 1 december
Plats: Månkarbo slakteri och charkuteri, Månkarbovägen 16
Vildsvinshelgen pågår 22-24 november och erbjuder dig som jägare en chans att bidra till att minska vildsvinsstammen i vår region. Här hittar du praktisk information inför jakten, allt ifrån jakträtt och deltagande till möjligheten att skänka vildsvin till kommunen efteråt.
OBS! Du som vill lämna in ett vildsvin, missa inte viktig information längs ner på sidan om hur du ska lämna in djuret; oflådda samt med alla röda organ inkl mjälte etc.
Inför jakten
Jakträtt och deltagande
För att delta i vildsvinsjakten krävs jakträtt på marken där du jagar, alternativt att du blir inbjuden som jaktgäst av ett jaktlag. Du som är intresserad kan kontakta ett jaktlag och se om det finns plats för dig. Ingen jakt sker i detaljplanerade områden under vildsvinshelgen.
All praktisk information om hur du som jägare anmäler dig för utlottning av priser, hanterar det skjutna viltet etc. finns på Jägareförbundet Uppsala läns hemsida.
Viltundersökarkurs
Inför helgen ordnar Svenska Jägareförbundet en viltundersökarkurs, som är viktig för dig som ska undersöka vilt innan leverans till en vilthanteringsanläggning. Om du, eller någon annan i jaktlaget, har gått kursen kan ni undersöka djuret och dess inre organ för att säkerställa att det är lämpligt för vidare hantering. När djuret är undersökt skriver viltundersökaren ett intyg, och du behöver då inte ta med de röda organen när du lämnar in viltet till slakteriet.
Under och efter jakten
Skänk vildsvin till kommunen
I samband med jakten finns möjlighet att skänka vildsvin till kommunen genom Månkarbo slakteri & charkuteri. Köttet som skänks till projektet kommer att användas i kommunens skolor och äldreomsorg. Som tack för din insats får du ett lokalt presentkort på 200 kr per skänkt vildsvin.
Kom ihåg att lämna namn, adress och telefonnummer vid inlämningen till slakteriet eller uppsamlingsjägare, så att presentkortet kan skickas till dig.
Uppsamlingsjägare i Östhammars kommun
- OBS gällde enbart 22-24 nov. Under 29 nov-1 dec behöver du själva lämna in på slakteriet
För dig som skjuter ett vildsvin under helgen och vill skänka det till projektet men inte har möjlighet att själv leverera det, finns två uppsamlingsjägare tillgängliga. Dessa jägare är anlitade för att ta emot ditt samtal, hämta vildsvinet och transportera det till Månkarbo slakteri & charkuteri.
Se till att lämna ditt namn och telefonnummer till jägaren så att du får ditt presentkort på 200 kr i efterhand. De två jägarna samarbetar så det kan hända att upphämtning kan ske även utanför de angivna upptagningsområdena.
- Östhammar/Öregrund/Forsmark
Melinda Runarsson, 072-543 42 62
- Gimo/Alunda/Österbybruk
Martin Holmgren, 073-706 55 65
OBS!
Viktig information om inlämning, hantering och provtagning
För att vildsvinet ska kunna användas som livsmedel är det viktigt att:
- Vildsvinen lämnas in oflådda med skinn på samt med huvud kvar (betar går bra att såga av).
- Alla röda organ (mjälte, hjärta, lever, båda njurar och lungor) följer med djuret till slakteriet eller när det lämnas till en uppsamlingsjägare i kommunen, alternativt att du har Viltundersökarintyg.
Denna procedur är nödvändig för att djuret ska kunna besiktigas korrekt, provtas med avseende på trikiner och cesium och hanteras säkert som livsmedel. Särskilt mjälten är lätt att missa då den ju sitter på magsäcken. Följer inte alla organ med så kan djuret riskera att bli kasserat.
Ska du lämna in via våra uppsamlingsjägare går det alltid att kontakta dem och fråga. Ska du lämna direkt till slakteriet finns även information här: Info för jägare – SLAKTERI & CHARKUTERI I MÅNKARBO AB
För att ytterligare säkerställa att vildsvinsköttet är säkert att äta, bekostar kommunerna provtagning av trikiner och cesium för de vildsvin som skänks till projektet via Månkarbo slakteri & charkuteri. Kommunen står även för kostnaden för styckning och hantering av det skänkta köttet!