Källör stadsäng och pollinerarpark - ett Leaderprojekt i samverkan
Tillsammans med Östhammars kommun beviljades Bygdegårdsföreningen Källör under år 2024 stöd från Leader Upplandsbygd för att förverkliga sina idéer och visioner om det omgivande landskapet. Under årets gång har projektet utvecklat Källörs stadsäng och pollinerarpark – en plats för biologisk mångfald och gemenskap.
Projektet inleddes i maj när barn från Logårdens förskola hjälpte till att så ängsfrön där tidigare grässvål skalats av. Det blev ett första steg mot att skapa en blomstrande äng och en möjlighet att engagera de yngsta generationerna i platsens utveckling. Deras insats markerade början på ett projekt som stärker både växter, djur och gemenskapen i området.
Under maj och juni skapades två växtöar på platsen, med träd och perenner, sandblottor och bänkar. En lång stockmur som fungerar som insektshotell/boplats för många pollinerare, byggdes längs med den klippta stigen och den avlånga ängsytan. I stockmuren finns sittbänkar.
Slåtterfest fylld av aktiviteter
Under sommaren 2024, när ängen stod i full blom, var det dags för slåtterfest vid Källör. Cecilia Birgersson var på plats med sin ardenner för att slåttra ytan med hästkrafter. Besökarna fick prova på hässjning och lie-slåtter för att vårda ängen. Barnen på plats fick hjälpa till att borra hål i den stockmur som byggts för pollinerande insekter att bo i och veta mer om pollinatörer och biologisk mångfald. Dagen bjöd också på aktiviteter för hela familjen, som ponnyridning och ansiktsmålning för barnen.
Ideellt engagemang är nyckeln
Det är tack vare det lokala engagemanget och många timmar av ideellt arbete som Källör stadsäng har formats till en plats där naturen och lokalsamhället kan växa tillsammans.
– Det här projektet visar verkligen hur mycket den här platsen betyder för alla som bidrar. Under året har många ideella timmar lagts på plantering av perenner som är bra för våra pollinerare och att bygga stockmur som insektshotell. Nu har vi två fina växtöar med blommor och träd och en långsmal äng med ängsväxter däremellan, säger Camilla Andersson, miljösakkunnig och kommunekolog på Östhammars kommun. Det roligaste är kanske att arbetet fortsätter - nu har föreningen fått ytterligare insektshotell som skolbarn i Östhammar byggt, som också kommer sättas upp på platsen.
Leader-stöd möjliggör utveckling
Sofia Händel är landsbygdsutvecklare på Östhammars kommun och framhäver hur Leader-stödet har varit avgörande för att göra projektet verklighet.
– Det här stödet har gett oss möjlighet att växla upp och förverkliga visionen för Källör som en hållbar plats för biologisk mångfald, säger Sofia.
Projektet avslutades vid årsskiftet 2024/2025 och efter det kommer några ytterligare åtgärder slutföras under våren. Då kommer en ljudpromenad och informationsskyltar finnas på plats för att ge besökarna en inblick i områdets växter, djur och historia.
Efter projektets slut planeras nu också för fortsatt förvaltning och utveckling av platsen tillsammans med Bygdegårdsföreningen Källör. Föreningen hoppas inspirera fler föreningar att arbeta med liknande initiativ på tema biologisk mångfald och att skapa mötespunkter och besöksmål. Samtidigt ser också Östhammars kommun detta som en möjlighet att arbeta vidare med liknande projekt för biologisk mångfald på andra orter i kommunen.
Är du intresserad av att veta mer om Leader Upplandsbygd eller har du kanske en projektidé som du söker finansiering till? Läs mer om Leader Upplandsbygd på Östhammars kommuns hemsida.