Gå till innehållet

Från 23 april och tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö och Hargshamn. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Brottsförebyggande arbete

Vad är brottsförebyggande arbete?

Brottsförebyggande arbete är olika typer av åtgärder som vidtas för att förhindra att brott begås. Kommunen bedriver ett brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Delar av det arbetet ryms i vår kärnverksamhet, medan andra delar bedrivs utifrån behov och inriktningsbeslut som fattas av en lokal samverkansgrupp.

Så säger lagen om det brottsförebyggande arbetet

Sedan april 2023 finns en lag om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Bestämmelserna i den här lagen säger bland annat att kommunerna utifrån ett kunskapsbaserat underhåll ska ta ställning till behovet av brottsförebyggande åtgärder och ta ansvar för samordningen av det brottsförebyggande arbetet i kommunen. Det innebär bland annat att vi tar fram en lägesbild och åtgärder, så att det blir tydligt vad det är vi tänker göra för att förebygga brott.


Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete (länk till extern hemsida)

Så jobbar vi med regelbundna lägesbilder

Från och med juli 2023 har vi en samordnare för det brottsförebyggande arbetet som bland annat jobbar med att samordna det arbete som bedrivs inom skola, socialtjänst och fritid. Vi utbyter också information och samverkar med Polisen samt representanter från civilsamhället och näringslivet. Till sin hjälp har samordnaren en styrgrupp, en operativ grupp och vid behov även arbetsgrupper. Styrgruppen har det övergripande ansvaret för arbetet medan den operativa gruppen beslutar om insatser. Arbetsgrupper skapas vid särskilda händelser när behovet av insatser är stort. Med hjälp av regelbundna möten delar vi information och tar fram gemensamma lägesbilder och insatser. De möjliggör även ett bättre samarbete mellan olika verksamheter.

Så samverkar vi för ett tryggare samhälle

2023 tecknade vi en överenskommelse om samverkan för att skapa en ökad trygghet för invånare och besökare i Östhammars kommun med Lokalpolisområdet Norduppland. Det innebär bland annat att vi arbetar tillsammans med det brottsförebyggande arbetet för att stärka trygghet och hälsa. I sammanhanget nämns särskilt att arbeta förebyggande mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS). Enligt överenskommelser vill kommunen och polisen gemensamt jobba för att öka tryggheten i kommunen vad det gäller brott i nära relationer, hot och våld samt stöldbrott och inbrott i bostäder. Dessutom ska samverkan med civilsamhället uppmuntras och utvecklas.

Exempel på det är bland annat:

  • Brottssamverkan Söderön – ett privat initiativ som tagits för att förhindra fler båtmotorstölder.
  • Trygghetsöverenskommelse med lokala handlare – samverkans- och trygghetsöverenskommelse med lokala handlare med syfte att minska antalet brott i butikerna, runt om butikerna och för att öka tryggheten i hela kommunen.
  • Grannsamverkan - Uppmärksamhet och gemensamt engagemang kan förhindra brott i det egna bostadsområdet utgör grunden för Grannsamverkan
  • Våga värna - ett samarbete mellan Östhammars kommun, Östhammarshem, Polismyndigheten, Skadeservice, Hyresgästföreningen samt kvinnojouren Freja som syftar till att fler ska våga larma när de upplever oro för en medmänniska, till exempel vid misstanke om våld i hemmet.

Hur är det brottsförebyggande arbetet organiserat?

Brottsförebyggande arbete är inget nytt för Östhammars kommun som tidigare organiserat trygghetsvandringar, samverkat med polisen och andra aktörer i gruppen Trygg i Östhammars kommun (TRÖ). Nu bedrivs arbetet i en ny organisation som följer Brottsförebyggande rådets (BRÅ:s) rekommendationer med en styrgrupp, en operativ grupp och fler specifika arbetsgrupper vid behov. Kommunens olika verksamheter bidrar med sina erfarenheter och identifierade behov, arbetet bedrivs systematiskt och kommungemensamt. Organisationen och det nya arbetssättet gör det möjligt att identifiera problemområden så som stölder, skadegörelser, hot och social oro med mera – och kunna använda resurserna för det brottsförebyggande arbetet på ett effektivt sätt.

Vad är ett inriktningsbeslut?

När vi tagit fram en gemensam lägesbild med prioriterade åtgärder fattar vi beslut om inriktning, för att kunna jobba med det som för tillfället är mest aktuellt. Tidigare inriktningsbeslut har till exempel handlat om att ha medborgardialoger, bland annat för att komma till rätta med störande buskörning med A-traktorer.

Vad är aktuella inriktningsbeslut just nu?

Vi kommer att fortsätta arbeta för att stärka tryggheten i hemmet. Det gäller både brott i nära relationer, hot och våld samt stölder och inbrott i bostäder. Vi vill gärna se fler initiativ från civilsamhället, liknande brottssamverkan och grannsamverkan.

Beslutade prioriteringar för kommunens brottsförebyggande arbete

Beslut 

Inriktning 
2023-09-01
  • Genomföra medborgardialoger i kommunens tätorter
  • Arbeta med buskörning i Österbybruk

2024-01-01

  • Medborgardialoger inom kommunens tätorter. Syftet ska vara att fånga upp de synpunkter som invånarna har kring brottslighet och trygghetsfrågor.
  • Att förbereda åtgärder som kommer att genomföras under sommarperioden för att öka tryggheten.
  • Framtagande av riktlinje och arbete med utplacering av övervakningskameror på utsedda platser. 
2024-11-13
  • Trygghetsvandringar genomförs i kommunen under första halvåret 2025

Insatser

Trygghetsvandring

Trygghetsarbetet är tydlig utpekat som strategiskt viktigt, det är återkommande och följs upp regelbundet. Exempelvis görs trygghetsvandringar och nulägesanalyser över lekplatser och andra miljöer för att höja trygghetskänslan samt ett antal projekt där man arbetar med förstärkt belysning. Trygghetsvandringarna görs tillsammans med polisen i syfte att lokalisera platser som upplevs otrygga och för att identifiera lämpliga åtgärder.

Bevakningsföretag

Det förekommer en del stök och skadegörelse i våra tätorter. Det är miljöer som vi vill ska vara trivsamma och trygga för alla. För att komma till rätta med problemet har vi bland annat haft en utökad närvaro av vårt bevakningsföretag på vissa platser och vi fortsätter att ha en nära samverkan med polisen. Vi har även börjat arbeta mer med kameraövervakning. Samtidigt uppmuntrar vi vårdnadshavare och andra trygga vuxna att röra sig mer ute i miljöer där ungdomar samlas, för att öka tryggheten och stävja skadegörelse.

Information bedrägerier

Antalet anmälningar om bedrägerier har ökat. Tyvärr är äldre personer ofta måltavla för bedragare, men genom följa några enkla råd kan du minska risken för att bli lurad.
Här kan du läsa om vanliga typer av bedrägerier och hur du kan skydda dig mot dem:

Telefonbedrägerier

Bedragare ringer och utger sig för att vara från en myndighet, bank eller en välkänd organisation. De försöker ofta få dig att lämna ut personliga uppgifter eller bankinformation.

Nätfiske

Bedragare skickar falska e-postmeddelande eller sms som ser ut att komma från välkända företag eller myndigheter. Målet är att få dig att uppge bankuppgifter eller lösenord eller att få dig att gå in på en falsk hemsida.

ID-kapning

Genom att stjäla dina personuppgifter kan bedragare ta lån eller köpa varor i ditt namn.

Så här skyddar du dig:

  1. Lämna aldrig ut personliga uppgifter om du är osäker på mottagaren : Seriösa företag och myndigheter kontaktar aldrig dig och frågar efter bankinformation, personnummer eller koder via telefon, mejl eller sms. Riv eller strimla dokument som innehåller känsliga uppgifter innan du slänger dem.
  2. Var försiktig med Bank-ID: Använd endast ditt Bank-ID när du själv har initierat ett ärende. Kontrollera noggrant vad du godkänner och uppge aldrig dina koder eller använd Bank-ID på uppmaning av någon annan.
  3. Var skeptisk mot oväntade samtal och besök: Om någon ringer eller knackar på och säger sig representera en organisation, be om legitimation och kontakta vid osäkerhet organisationen direkt för att verifiera uppgifterna.
  4. Undvik att klicka på länkar: Klicka inte på länkar i mejl eller sms om du inte vet vem avsändaren är. Bedragare kan försöka efterlikna utskick från seriösa aktörer. Var särskilt försiktig med meddelande om att du har vunnit något, låter det för bra för att vara sant så är det troligen det.

Om du blir utsatt

Anmäl direkt

Kontakta polisen och gör en anmälan om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri.

Kontakta din bank

Om du har lämnat ut bankuppgifter eller om pengar har försvunnit från ditt konto, kontakta din bank omedelbart.

Sök stöd

Det kan vara påfrestande att bli utsatt för bedrägeri. Prata med någon du litar på och tveka inte att söka hjälp från organisationer som erbjuder stöd till brottsoffer.

För mer information och tips

Besök gärna Polisens, Brottsofferjourens, Stöldskyddsföreningens och Hallå konsuments webbplatser:

Bedrägeri | Polismyndigheten (polisen.se)

Bedrägeribrott mot äldre - BOJ (brottsofferjouren.se)

Bedrägerier mot äldre ökar – så skyddar du dig - Stöldskyddsföreningen (stoldskyddsforeningen.se)

Bankbedrägerier och kortbedrägerier | Konsumentverket (konsumentverket.se)

Kontakter