Gå till innehållet

Kommunens beredskapsarbete

Här kan du läsa om Östhammars kommuns beredskapsarbete och lära dig mer om olika begrepp.

Kommunens ansvar

Östhammars kommun samverkar med lokala, regionala och centrala aktörer för att skapa ett tryggt och säkert samhälle.

Som kommun har vi ett geografiskt områdesansvar. Det innebär att vi ska samordna planerings-, förberedelse- och krishanteringsarbetet inom kommunens gränser. Vi ska också samordna information till allmänheten. För att klara av stora påfrestningar behöver vi kunna använda alla resurser i samhället och göra alla delaktiga i att förebygga och hantera kriser. Myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv, organisationer och privatpersoner har alla ett ansvar.

Östhammars kommuns krishanteringsarbete utgår från Sveriges krishanteringsprinciper: 

  • Ansvarsprincipen innebär att den myndighet som i normala fall ansvarar för en verksamhet ska också göra det i en krissituation.

  • Likhetsprincipen innebär att en verksamhet vid en kris ska fungera på samma sätt som vid normala förhållanden, så långt det är möjligt.

  • Närhetsprincipen innebär att varje kris ska hanteras där den inträffar och av dem som är närmast berörda och ansvariga. Det är i första hand kommun och region som har ansvaret när något inträffar i deras område.

Kommunens beredskapsarbete utgår från några olika lagrum. Arbetet utgår främst från Lagen om (2006: 544) kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (länk till Sveriges riksdags hemsida). Den beskriver att kommunen ska arbeta inför och vid samhällsstörningar i fredstid och händelser vid höjd beredskap, här nedan kan du läsa mer om det arbetet. 

Samhällsstörningar

Samhällsstörning är en störning som påverkar delar av eller hela samhället, det som brukar benämnas kris eller naturkatastrof. I beredskapsarbetet har man valt att använda ordet samhällsstörning istället eftersom det kan betyda fler händelser än just kris och katastrof. En samhällsstörning kan exempelvis vara en översvämning, storm, pandemi eller IT- haveri.

Sveriges kommuner ska kunna fortsätta bedriva sin verksamhet även vid en samhällsstörning därför måste Östhammars kommun planera för hur våra verksamheter ska fungera utan till exempel el, vatten och IT. Det gör verksamheterna genom att kontinuitetsplanera. 

Kontinuitetsplanering - vad är det?

Kontinuitetsplanering, eller kontinuitetshantering som det också kallas, är olika aktörers arbete med att säkerställa att verksamheter kan fortsätta att utföra sina arbetsuppgifter vid störningar eller höjd beredskap. Det genomförs genom att alla verksamheter får analysera sina beroenden, resurser och sårbarheter och därmed planera för hur arbetet ska fortskrida vid en störning i ett beroende.

I Östhammars kommun har kontinuitetsplaneringen utgått från bortfall i de kritiska beroendena: el, vatten, lokaler, livsmedel, IT/telefoni, transport, personal, material och drivmedel. Kontinuitetsplaneringen är grunden för hela Östhammars kommuns beredskapsarbete, för hur vi ska klara störningar och höjd beredskap.

Vet du om att du även kan kontinuitetsplanera hemma?

Undersök vad du behöver i ditt hushåll för att klara av en störning! Utgå från samma kritiska beroenden och fundera vad du behöver införskaffa eller ta fram för att du ska vara redo vid en störning. Det kan vara att skriva ner viktiga telefonnummer, ha kontanter hemma och att införskaffa vattendunkar.

Till hjälp kan du använda dig av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer" (länk till MSBs webbplats) och webbövningen ”7 dagar" (länk till MSBs webbplats) av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Visst vet du att det är du som har ansvaret för din egen beredskap? Rekommendationen är att du ska klara dig utan hjälp i en vecka.

Civilt försvar och höjd beredskap

Arbetet med kontinuitetsplaneringen i kommunernas verksamheter bidrar till att stärka det civila försvaret. Detta leder i sin tur till ett stärkt totalförsvar i Sverige. Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar och tillsammans utgör de det svenska försvaret vid höjd beredskap.

Höjd beredskap är ett samlingsbegrepp för skärpt beredskap och högsta beredskap. Ett beslut om höjd beredskap fattas av Sveriges regering när Sverige är i ett sådant säkerhetspolitiskt läge att andra lagar behöver träda i kraft för att öka landets försvarsförmåga, exempelvis vid väpnat angrepp och krig.

När regeringen har fattat beslut börjar ett antal lagar att gälla, detta är två av dem;

Krigsorganisation och krigsplacering

Ovanstående lagar och förordningar beskriver hur kommunen och resten av Sverige ska arbeta och organisera sig vid krig eller risk för krig. Detta för att kunna flytta om resurser till de delar av samhället som behöver det mest. Dessa verksamheter kallas för samhällsviktiga verksamheter, det är exempelvis skola, vård, omsorg, polis och brandförsvar.

För att Sverige ska kunna fördela fler resurser, det vill säga personal, till de samhällsviktiga verksamheterna skapar kommunerna en så kallad krigsorganisation. Krigsorganisationen bestämmer hur kommunen ska arbeta och vem som ska arbeta med vad.

Krigsplacering är en typ av bokningssystem där kommunen kan boka en person till att arbeta på en viss plats. Om man arbetar i en samhällsviktig verksamhet är det mycket troligt att man blir krigsplacerad på sin ordinarie arbetsplats där man ska fortsätta arbeta med så likadana arbetsuppgifter som vanligt. Om man arbetar i en verksamhet som inte är lika prioriterad under höjd beredskap kan det hända att man krigsplaceras på en annan arbetsplats än den man jobbar i normala fall, för att hjälpa till med samhällsviktig verksamhet. Krigsplaceringen bestämmer helt enkelt var man ska arbeta under höjd beredskap.

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet är kommunens arbete med att skydda information. Detta kan vara att undvika att känsliga personuppgifter sprids och skydda kommunens verksamhet från dataintrång och IT-attacker. Östhammars kommuns informationssäkerhetsarbete ligger även till grund för säker kommunikation inom kommunen och ökad digitalisering.

Säkerhetsskydd

Östhammars kommun arbetar även med säkerhetsskydd. Säkerhetsskydd ska inte förväxlas med säkerhet även om orden liknar varandra. Säkerhetsskyddsarbete är arbete med att skydda information och verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet mot intrång och exempelvis spionage.

Kontakter