Gå till innehållet

Strålning vid en kärnkraftsolycka

Det finns olika sätt att skydda sig från radioaktiva ämnen vid en kärnkraftsolycka. Vilket eller vilka sätt som passar bäst beror på situationen på kärnkraftverket, vädret och hur det ser ut i samhället. Länsstyrelsen beslutar och informerar om vilka åtgärder som ger bäst skydd utifrån situationen. Följ därför uppmaningar från länsstyrelsen via i första hand Sveriges Radio P4.

Vid en kärnkraftsolycka kan det bli aktuellt för dig att:

  • Stanna inomhus. Genom att vara inne minskar du risken för att andas in radioaktiva ämnen i luften. Byggnaden ger dig också skydd mot strålning från radioaktiva ämnen i luften eller på marken. Tänk på att även djur ska stanna inomhus.

  • Ta jodtabletter. Genom att ta jodtabletter blir din sköldkörtel mättad med icke radioaktiv jod. På det sättet hindras sköldkörteln från att ta upp radioaktiv jod. Jodtabletterna ska tas av barn, gravida, ammande och vuxna under 40 år. Läs doseringsanvisningarna på paketet. Du ska bara ta jodtabletter om Länsstyrelsen beslutar att det är den bästa åtgärden för situationen.

  • Utrymma till annan plats. Genom att lämna ett område kan du undvika eller minska risken att utsättas för strålning från ett utsläpp. Du ska bara utrymma om Länsstyrelsen beslutar att det är den bästa åtgärden för situationen. Lyssna på SR P4 Uppland för att få information om vilken åtgärd som ska utföras och hur utrymningen går till om så är fallet.

  • Tvätta dig och byta kläder. Genom att duscha, byta kläder och regelbundet tvätta händerna minskar du risken att få i dig radioaktiva ämnen som hamnat på kroppen eller kläderna efter ett utsläpp av radioaktiva ämnen.

  • Avstå vissa livsmedel. Genom att avstå från att äta och dricka vissa livsmedel som kan ha påverkats av ett radioaktivt utsläpp minskar du risken att få i dig radioaktiva ämnen.

  • Håll dig informerad. Håll dig informerad om händelsen så att du kan handla på bästa möjliga sätt. Lyssna på P4 Uppland för information.

 

Kontakter