Gå till innehållet

Hur blir jag varnad?

Om en kärnkraftsolycka inträffar blir du varnad genom varnings och informationssystemet VMA (viktigt meddelande till allmänheten). 

Viktigt meddelande till allmänheten sänds framför allt i Sveriges Radios P4-kanaler och Sveriges Televisions kanaler. VMA kan också skickas som sms till mobiltelefoner i ett visst område eller via utomhusvarningssystemet (Hesa Fredrik).

Du kan läsa mer om VMA- Länk till ”Kriskommunikation”

Varningsmottagare

Alla som bor i beredskapszonerna runt kärnkraftverket ska ha en egen varningsmottagare som också fungerar som en radio. Varningsmottagaren startar automatiskt vid larm från kärnkraftverket och ger ifrån sig en larmsignal.

Med varningsmottagaren lyssnar du på Sveriges Radios beredskapskanal P4 Uppland. Genom att lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland får du information om vad som har inträffat på kärnkraftverket och vad du ska göra för att skydda dig och andra. Hushåll och verksamheter i beredskapszonerna får en varningsmottagare från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Placera varningsmottagaren inomhus på en central plats.

Varningsmottagaren tillhör fastigheten och ska lämnas kvar vid flytt. Även de som inte är bofasta i kommunen, exempelvis de som har ett säsongsboende får en varningsmottagare som tillhör fastigheten. Om du har frågor om din varningsmottagare kan du vända dig till Länsstyrelsen.

Vid frågor om varningsmottagare kontakta Länsstyrelsen

E-post: uppsala@lansstyrelsen.se. Telefon: 010-223 30 00

Test av varningssystem

Första helgfria måndagen i mars, juni, september och december testas inomhus- och utomhusvarningen.

Du behöver inte göra något annat än att uppmärksamma att testet har fungerat. Utomhusvarningens ljudsändare tutar klockan 15.00. På kvällen klockan 19.00 startar varningsmottagaren och Sveriges Radio läser upp ett testmeddelande som hörs i varningsmottagaren.

Kontakter