Gå till innehållet

Östhammars kommun bygger upp en station för solmätning i skärgården

Jag föreslår att Östhammars Kommun bygger upp en station för solmätning i skärgården.

Bakgrundsinfo

Under mina seglingar i skärgården så har jag observerat ett väderfenomen. När jag solat på någon holme så jag sett att det finns moln över fastlandet.
På jobbet efter ledigheten så kamraterna undrat om jag varit utrikes på grund av min solbränna. Jag föreslår att Östhammars Kommun bygger upp en station för solmätning i skärgården. Karlskrona har upprättat en sådan.

Investering solmätare, Karlskrona
Karlskrona kommun mottog 2006 ett medborgarförslag om "Inköp av solmätare för att kunna mäta antal soltimmar". SMHI som är leverantör av sådan utrustning var länge tveksam till en installation i Karlskrona pga. interna diskussioner huruvida fler mätare var nödvändigt. Efter viss bearbetning har SMHI 's inställning ändrats till vår favör och diskussioner har över tid förts kring en eventuell lämplig placering. Vid senaste besök i staden beslöts att Kungsholmen uppfyllde SMHl's krav på säkerhet, tillgänglighet och underhåll. Kungsholmen, med sitt läge i skärgården är också ett gott val med tanke på antal soltimmar och bör kunna placera sig högt upp på Solligan (se exempel nedan).

Sedan 1990 har SVT's Rapport varje sommar fr.o.m. midsommarafton t.o.m. början på augusti haft en s.k. "Solliga", där man redovisat antalet soltimmar per vecka från ett dussintal platser i landet. Redovisningen* har skett i varje fredag i SVT Rapport' s 19:30 sändning - en oerhört fördelaktig plats att exponera varumärket Karlskrona/Kungsholmen. Det refereras dessutom flitigt till listan i våra största tidningar, radio och olika webbsidor.


Svar från Kommunstyrelsen

Östhammars kommun har fått ett förslag från att bygga upp en station för solmätning i skärgården. Syftet med detta är, enligt förslagställaren, att påvisa att antalet soltimmar är särskilt högt i just skärgården.

Vid kontakt med Karlskrona kommun, som mäter antalet soltimmar
sedan 2010, framkommer bl.a. att det varit en lång (och bitvis hyggligt
mödosam) resa att få mätaren på plats och sedan komma upp på den sk.
”Sol-ligan”.

Att bara mäta – utan att också vara med på ”Sol-ligan” – bedöms av
Karlskrona kommun, som helt ointressant. Först genom att faktiskt också
synliggöra (och marknadsföra) resultatet tillförs ett värde för kommunen.
Mätaren i sig är kopplad till en investering och till en löpande kostnad.
Investeringen kostnadsberäknas till 275.000 kr och ger med en 10-årig
avskrivning en årlig kostnad på 75.000 kr inkl löpande driftskostnader.Mätaren har alltså ett värde för kommuninvånare och besökare först då resultatet av mätningarna får ett genomslag. Det åstadkommer kommunen genom att vara med i SVT:s ”Sol-liga”, vars uppgifter hämtas från SMHI. För att nå dit behöver först SMHI övertygas om att Östhammars kommun är en lämplig plats och att relevanta förutsättningar finns där. Nästa steg är att övertyga SVT om värdet att även synliggöra resultatet av en mätare i Östhammar.

Karlskrona lyckade med detta efter några års förhandlingar. En bidragande
förklaring var säkerligen att Karlskrona under åren 2012 och 2013
toppade Sol-ligan.

SMHI har meddelat Östhammars kommun att det f.n. inte är aktuellt för
dem att utöka solmätningsnätet. SMHI:s nuvarande nät fyller det behov av
yttäckning som behövs för att genomföra deras myndighetsuppdrag.
Dessutom förlarar SMHI att de ”i dagsläget inte har tillräckligt med
teknikerresurser till förfogande”.

Förslaget är värt att följa upp, samtidigt som det i dagläget inte är realiserbart på ett sätt så att det skapar ett värde för Östhammarsborna eller besökarna. Vi fortsätter våra kontakter med SMHI i frågan med ambitionen att inom några år få solmätningsstationen på plats och att vi då också finns med på ”Sol-ligan”.


Förslagsställare
Kaj Furälv
Inlämnat
den 2 februari 2015
Status
Besvarad
Sociala medier