Gå till innehållet

Från 23 april och tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö och Hargshamn. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Nästa generation fiberbredband

Nästa generation fiberbredband är en förutsättning för en framtida tillväxt i kommunen samt en överlevnadsfråga för landsbygden.
Vi vill uppmana kommunen att inte följa trenden att sälja ut stadsnätet, i vart fall inte innan det är helt analyserat hur en framtidssäkrad infrastruktur med nästa generation av fiberanslutningar ska byggas.
Vi vill att kommunens alla fast boende garanteras fibernät till en rimlig insats och kostnaden rimlig begäran utifrån kommunlagens reglering om likabehandling då kommunen redan tillhandahåller fiber till fastighetsgräns för vissa av kommunens invånare.
Vi vill att ovanstående inarbetas i kommunens nya IT-strategi.

Bakgrundsinfo

Hela världen har nu insett att endast optisk fiber är den bredbandsanslutning som är framtidssäker som infrastruktur, både för kommande kapacitet och underhållsbehov.

Den allmänna trenden världen över är också "urbaniseringen", befolkningen flyttar till städerna och fokus är att bygga "Smarta städer". I dag är 1000 Mbit/s ett vanligt mål.

EU har sedan något år en vision "Digital Agenda 2020". Detta har sedan tolkats in till olika nationella mål.

Den digitala agendan för Sverige är att "vi ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter". Men krafter har verkat för en målsättning att endast 90 % av befolkningen ska ha 100 Mbit/s senast år 2020. Det skulle då bli ännu sämre förutsättningar för våra ungdomar och kommande generationer att bo och verka på landsbygden.

I Sverige har vi även trenden att den traditionella dominerande operatören
TeliaSonera/Skanova, som historiskt övertagit det rikstäckande och tidigare statsägda telekomkopparnäten, önskar bara bygga vidare med Fibernät . ADSL tekniken kommer på sikt fasas ut.

På senare tid har även Telia fått en utmanare från Wallenbergägda riskkapitalbolaget EQT som köpt IP-Only. Dessa två aktörer har nu börjat konkurrera om att köpa upp kommunernas stadsnät

Dessa aktörer har naturligtvis en kommersiell plan för detta med att nå nya intressanta kundbaser samt redan investerade fibernät mellan orter, kommunägda knutpunkter samt bostadsbolag. Där det finns en kommersiell affär att göra kommer det investeras i Fiber till Hemmet.

Problemet är att det på landsbygden inte finns samma koncentration av kunder samt att det initialt är en större kostnad att gräva ner fiber och dukter/plaströr.

Det kommunägda Östhammars stadsnät nuvarande inriktning är att 100 % av hemmen i kommunen ska ha tillgång till bredband och därmed tillhandahålla infrastrukturen för detta.

Summering:

Detta handlar inte bara om bredband, det är en framtida demokratisk infrastrukturfråga.

Insikten börjar nu komma i omvärlden att fiber är en avgörande faktor för framtida tillväxt i samhället och inte minst är det en fråga hur landsbygden utanför smarta städer ska överleva. Dessa områden är inte heller prioriterade av mobiloperatörernas 4G nätutbyggnad.

De kommersiella aktörerna kommer inte att ha en annan syn på landsbygden än dom hittills haft. Vi vill även påminna om att när ADSL tekniken kom för några år sedan ville ägaren av kopparnätet (Telia/Skanova) inte ens investera den relativt ringa kostnaden i ADSL uppkopplingar till de mindre orterna/byarna och att det därmed krävdes separata och parallella stadsnätsstationer.

Kortsiktigt kan det även eventuellt äventyra den enda bredbandsuppkoppling (den åldrande ADSL tekniken) som finns till landsbygden utanför de prioriterade kommunorterna.

Att överlåta denna infrastruktur till landsbygden själva och stimulera ett flertal "byanät" med EU/Landsbygdsprogrammets bidragsstöd samt vissa resurser från 5KB NU är ännu inte analyserat och därmed inte ett realistiskt alternativ idag.

1. Vi vill uppmana kommunen att inte följa trenden att sälja ut stadsnätet, i vart fall inte innan det är helt analyserat hur en framtidssäkrad
infrastruktur med nästa generation av fiberanslutningar ska byggas.

2. Vi vill att kommunens alla fast boende garanteras fibernät till en rimlig
insats och kostnad -en rimlig begäran utifrån kommunlagens reglering om likabehandling då kommunen redan tillhandahåller fiber till fastighetsgräns för vissa av kommunens invånare.

3. Vi vill att ovanstående inarbetas i kommunens nya IT-strategi.


Svar från Kommunstyrelsen

Frågan om fiberbaserat bredband har de senaste åren hamnat i fokus på såväl riks- som kommunnivå. I en alltmer digitaliserad värld har insikten om behovet av tillgång till en framtidssäker infrastruktur växt fram. Behovet av en ersättning till den kopparbaserade infrastrukturen har blivit uppenbar, inte minst genom Telia/Skanovas nedläggning av kopparnäten ute på landsbygden. Med den digitala agendans mål – att 90% av hushållen i kommunen ska ha tillgång till upp-koppling med 100 Mbit senast 2020, står kommunen inför en stor utmaning. Kommunen har därför tagit fram en bredbandsstrategi hösten 2015 som pekar på hur målet skall realiseras. En bärande tanke är att kvarvarande utbyggnad ska ske i samarbete med marknadens aktörer. Kommunens stadsnät bidrar med en del av utbyggnaden men huvuddelen förutsätts att realiseras av marknadsaktörerna fram till 2020. Detta gäller såväl tätorter som landsbygd.

Det som nu har hänt är att tre marknadsaktörer aktivt har gått ut i våra större tätorter med marknadsföring/försäljning i avsikt bygga fibernät. Motsvarande har hänt på landsbygden, där en aktör har projekterar ett antal områden och ansökt om bredbandsstöd hos Länsstyrelsen. Erbjudandet omfattar ALLA som har fastigheter i området och kostnaden för anslutning ligger i paritet med anslutnings-kostnaden i tätorterna. Erbjudandet är av typen ”all inclusive”, d.v.s kunderna betalar en avgift för komplett installation av fibernät till fastigheterna och slipper därmed själva bilda fiberföreningar, med alla de aktiviteter som krävs för att i egen regi bygga fibernät.
Uppföljning av bredbandsutbyggnaden kommer att ske årsvis för att säkerställa att utbyggnadstakten är tillräcklig för att målet 2020 ska kunna nås. Eventuella åtgärder som behöver vidtas vid avvikelser hanteras genom de årliga handlings-planerna.

I medborgarförslaget föreslås följande;
• Att inte sälja ut stadsnätet innan det finns en analys för framtidssäkring av utbyggnaden
• Att alla kommunens fast boende garanteras fibernät till rimlig kostnad
• Att ovanstående inarbetas i bredbandsstrategin

I motionen föreslås följande;
• Att bredbandsstrategin kompletteras med en strategi för de hushåll som inte kan anslutas till fiber, så att de försäkras tillräcklig bredbandskapacitet
• Att kostnaden för den enskilde är jämförbar med fiberanslutna hushåll
• Att Stadsnätets kunder som idag har bredband via xDSL och tråd försäkras fortsatt uppkoppling även efter Telias teknikskifte

Utifrån kommunens befintliga bredbandsstrategi, den utveckling som skett på marknaden under andra halvåret 2015 och de till kommunen ställda frågorna föreslår kommunstyrelsen följande;
• En försäljning av stadsnätet, i delar eller i dess helhet, skall bedömas uti-från möjligheten att förverkliga bredbandsmålet. Ägandet skall bibehållas enbart där det skapar möjlighet för 100%ig utbyggnad av fibernätet
• Östhammars kommun skall tillsammans med marknadens aktörer med-verka till lösningar som ger samtliga medborgare och företag fibertillgänglighet till rimliga priser.

De stadsnätskunder som idag har xDSL via stadsnätet skall i god tid informeras om deras uppkoppling berörs av Telias teknikskifte. Stadsnätet skall medverka till att de kunde som berörs erbjuds ersättningslösningar

Ovan föreslagna åtgärder inarbetas i den årliga handlingsplanen. Då förutsättningarna på bredbandsområdet förändras snabbt är handlingsplanen det verktyg som är mest effektivt som styrinstrument och kan styras/revideras/följas upp av kommunstyrelsen.


Förslagsställare
Tommy Runarsson
Inlämnat
den 31 mars 2015
Status
Besvarad
Sociala medier