Gå till innehållet

Medborgarförslag; Värna om mångfalden i de kommunala skolorna – en ekonomisk vinning.

Vi är en grupp föräldrar som ser en stor potential i småskolor, synnerhet Ekebyskola. Att fler elever skall få uppleva och få chansen att få gå på en sådan skola. Vi vill inte bara att Ekebyskola skall överleva utan att den skall expandera vilket inte är en omöjlighet med rätt tänk.

Bakgrundsinfo

Ekebyskola är en liten fin naturnära och lugn skola, med en stor skolgård, en bra fritids med stora egna lokaler (barn behöver byta miljö från skola till
fritids), fantastiskt duktiga och ambitiösa lärare och jättegod skolmat som barnen älskar och äter. Barnen längtar efter att gå i skolan. Ingen skolkar enl. artikel i UNT.

Vi har förstått att alla föräldrar inte vet om att man kan välja skola för sina barn.

Vi tycker att det är viktigt att kommunen informerar föräldrar i Alunda i ett tidigt stadie om att Ekebyskola och Ekebyförskola (detta gäller även andra småskolor som finns i kommunen) och att man har rätt att välja att sätta sina barn där. Det får inte vara som i december 2014, då vi föräldrar i Ekeby fick ett brev där vi skulle välja för våra sexåringar, ingen information vad vi skulle välja mellan. lnformationsmöte skulle bli senare under våren där vi skulle få ställa frågor och få information men det kom aldrig något möte.

Upptagningsområdet för Ekebyskola borde vara större, med tanke på att det går skolbussar runt om från Alunda, skulle även kunna gå från Gimo hållet. Varför skall tätorterna ha stora upptagningsområden?

För att locka fler barnfamiljer till vår kommun behövs valmöjligheter på varje ort.

Ett exempel är de planerade tomterna vid Ekebyskola som skulle behöva få till
vatten och avlopp och att tomterna blir avstyckade så att de kan säljas. Det är stor bostadsbrist och dyra bostäder i Uppsala. Det är låg ränta många vill bygga. Flera familjer söker tomter eller hus i området. Nu när väg 288 är klar går det fort att ta sig till och från Uppsala det gynnar kommunen att fler flyttar hit. Skulle vara önskvärt att kommunen satte lite press på bygdegårdsföreningen i Ekeby att fullfölja initiativet till försäljning av tomterna eftersom de köpt marken av kommunen. Landsbygd behöver barnen, barnen behöver landsbygden.

Pengar från den s.k strukturersättningen kan användas för en skola på landsbygden då de har sämre strukturella förutsättningar att organisera sin verksamhet. Enligt Sara Ersund på barn- och utbildningsförvaltningen har nämnden beslutat att införa en strukturersättning till landbygdskolorna i kommunen, vilket vi tycker är glädjande att höra.

Olandsskolan är kommunens största skola med över 500 elever i F-9. En sådan stor skola passar inte alla barn och vad vi har förstått så är det idag elever som av olika anledningar valt skolor utanför kommunen, främst Stavbyskola och Tunaskola i Uppsala kommun, istället för Olandskolan.

Enligt uppgift från kommunkontoret är det 53 stycken som går i skolor tillhörande Uppsala kommun och 33 stycken går på någon friskola, totalt 86 stycken från Östhammars kommun. Idag går 34 elever som normalt skulle gått på Olandskolan valt Stavby I Tuna istället. Kostnaden för dessa 34 elever är 268 253 SEK per månad. Det måste vara bättre att spendera dessa pengar inom kommunen istället.

Vi tror att en av anledningarna kan vara just storleken/antalet elever som skrämmer. Vissa barn (och föräldrar)uppskattar klimatet i en mindre skola där eleven syns och kan få mer tid om så behövs.

Ekebyskola är idag underutnyttjad och vi tycker att det är synd att kommunen inte utnyttjar/erbjuder Ekebyskola som alternativ småskola i Alunda området. Skolskjuts går redan idag till och från Olandsskola och vid ombyggnaden av Olandsskola för några år sedan så bussades elever till Ekebyskola för undervisning vilket fungera bra.

Vi är föräldrar som vill söka det bästa för våra barn. Hittar vi inte detta i kommunen kommer vi att söka det i en annan kommun och ta med skolpengen, det kostar det också.

Vi vill inte bara att Ekebyskola skall överleva utan att den skall expandera vilket inte är en omöjlighet med rätt tänk.

Därför föreslår vi att kommunen:

1. Informerar föräldrar i Alunda i ett tidigt stadie att Ekebyskolan finns och att man har rätt att sätta sina barn där även om man bor i Alunda.
2. Utöka upptagningsområdet för Ekebyskolan.
3. Utöka till klass 5
4. Tillåt att Alunda barn får busskort om de väljer Ekebyskola.


Svar från Barn- och utbildningsnämnden

Den fråga som avser de planerade tomterna vid Ekeby skola är inte en fråga för barn- och utbildningsnämnden och behandlas därför inte.

Information till föräldrar

Barn- och utbildningsnämnden menar att det på inskrivningsanmälan står vilken skola som tillhör upptagningsområdet man bor i (närhetsprincipen – närhet till skola). Det är dock fritt för vårdnadshavaren att söka annan skola. Om man väljer en annan skola till sitt barn än den anvisade, har barnet inte rätt till skolskjuts om inte kravet på avstånd, trafikförhållanden, funktionshinder eller annan omständighet uppfylls.
2 (2)

Utökning av upptagningsområdet för Ekeby skola

Barn- och utbildningsnämnden meddelar att det i nuläget inte kommer att göras några ändringar gällande upptagningsområden. Upptagningsområdena är gjorda utifrån principen att så få som möjligt ska behöva ha busskort.

Utökning av skolan till årskurs fem

Barn- och utbildningsnämnden påpekar att läroplanen sträcker sig från årskurs 1-3 och därefter från årskurs 4-6. Ett avbrott i läroplanen för eleven, som en utökning till årskurs 5 leder till, är inte lyckad. Det är inte aktuellt att utöka Ekeby skola från en F-3 skola till en F-5 skola.

Att ge barnen från Alunda busskort om de väljer Ekeby skola

Barn- och utbildningsnämnden konstaterar att en sådan lösning inte är möjlig, eftersom det samtidigt innebär att alla elever i kommunen och de som väljer extern grundskola då har rätt till busskort. Det blir en för stor ekonomisk kostnad för kommunen.


Förslagsställare
Annlouise Jansson och Ingrid Ragnar
Inlämnat
den 16 oktober 2015
Status
Besvarad
Sociala medier