Gå till innehållet

28-30 April kommer det göras spolningar i avloppsledningsnätet i Gimo. Sparsamhet med vatten önskas då. För mer information se Gästrike Vattens hemsida

Från 23 april och tills vidare råder bevattningsförbud för det kommunala vattnet i Östhammar, Öregrund, Gimo, Gräsö och Hargshamn. Läs mer på Gästrike Vattens hemsida

Program VA-utveckling östra Östhammar

I juni 2022 tog kommunfullmäktige beslut om att knyta ihop VA-anläggningarna i de östra delarna av Östhammars kommun. Det blev starten på ett större utvecklingsprogram med målet att säkra VA-försörjningen och öka kapaciteten i östra Östhammar.

Information

Vad händer just nu?

17 mars 2025

Mer vatten i östra Östhammar

Företaget Skadeservice har på vårt uppdrag lagt ut en intagsledning för havsvatten utanför Öregrunds Båtvarv. Intagsledningen ska längre fram försörja ett antal "mini-avsaltningsverk" med råvatten, så att vi kan testa oss fram till den bästa metoden för att göra dricksvatten av havsvatten.

Havsvatten blir dricksvatten – snart kan testerna starta i Östhammar (Länk till Gästrike Vattens hemsida

Utbyggnad av Öregrunds avloppsreningsverk

Uppdraget att hjälpa oss sätta samman en systemhandling för den kommande utbyggnaden gick till Sweco, som nu är i full gång med sitt arbete tillsammans med oss på Gästrike Vatten.

Vi för också en dialog med Länsstyrelsen och med Östhammars kommun om miljöaspekterna kring utbyggnaden.

Nytt överföringssystem Östhammar - Öregrund

Den arkeologiska inventeringen (se nedan 12 december 2024) är nu färdig. Just nu håller vi på med en inventering av alla enskilda avlopp, dricksvattenbrunnar och brunnar för berg- eller jordvärme på fastigheterna längs den planerade ledningssträckningen. Informationen från inventeringarna blir viktig när den exakta ledningsdragningen ska beslutas.

13 januari 2025

Nytt överföringssystem Östhammar - Öregrund

Den arkeologiska inventeringen som skulle ha startat i december (se nedan) har blivit uppskjuten. Planen nu är att genomföra den någon gång under våren när tillräckligt mycket snö har smält undan.

12 december 2024

Nytt överföringssystem Östhammar - Öregrund

Mellan den 16 och 20 december kommer du att kunna se arkeologer i gula jackor, som promenerar runt i markerna mellan Östhammar och Öregrund. De kommer från Arkeologgruppen, och deras uppdrag är att hjälpa oss inventera vilka eventuella fornlämningar som kan finnas längs med de tilltänkta överföringsledningarna för vatten och avlopp. Det är ännu inte bestämt exakt var ledningarna ska dras, och informationen från arkeologerna om var det möjligen kan finnas fornfynd är därför viktig för oss att få.

imagelb0hn
Foto: Arkeologgruppen AB

18 november 2024

Mer vatten i östra Östhammar

I Ågalma har vi borrat nya grundvattenrör, för att fortsätta undersöka storleken på vattenmagasinen i Börstilsåsen och vilken lagringskapacitet den har.

Vi arbetar också med ett förslag till framtida dricksvattenstrategi för Östhammars Kommun, alltså vilka vattentäkter som ska användas i det korta och långa perspektivet.

Utbyggnad av Öregrunds avloppsreningsverk

Östhammars Kommun har godkänt vår begäran om att utöka området som berörs av den ändrade detaljplanen, när det befintliga reningsverket på Kärrdalsvägen ska byggas ut.

En naturvärdesinventering är gjord på området runt det befintliga reningsverket. En sådan inventering gör man för att se om det finns något i området som är viktigt för den biologiska mångfalden, och som vi måste ta hänsyn till när vi bygger ut.

Förfrågningsunderlaget på en systemhandling för det utbyggda avloppsreningsverket ligger nu ute. Det innebär att möjliga leverantörer kan ta del av underlaget och ta ställning till om de vill skicka in ett anbud. Det företag som skickar in det bästa anbudet kommer att få hjälpa oss sätta upp en systemhandling. Systemhandlingen kommer bland annat att visa planlösningen för det utbyggda reningsverket.

Nytt överföringssystem Östhammar - Öregrund

Fokus just nu ligger på att bli klara med vilken sträckning vi ska föreslå för ledningarna mellan Östhammar och Öregrund. Till grund för det kommande förslaget ligger dels de studier vi själva har gjort längs den tilltänkta sträckningen, dels synpunkter från de berörda fastighetsägarna.

I samband med detta har personal från vår samarbetspartner Svefa varit ute i några skogspartier mellan Östhammar och Öregrund och märkt ut ett antal träd med snitslar och färg. Markeringarna visar vilka delar av skogsområdet som skulle kunna bli berörda längre fram, när vi ska etablera ett arbetsområde för ledningsdragningen.

22 oktober 2024

Överföringsledningar Östhammar - Öregrund

I förra veckan höll vi tillsammans med Gästrike vatten ett dialogmöte med dem som äger fastigheter längs den planerade ledningsdragningen, för att prata om hur deras fastigheter kan komma att påverkas av överföringsledningarna. Mötet hölls i Östhammar torsdagen den 17 oktober samtidigt som vi hade öppet hus om ny vattentjänstplan för Östhammars kommun. Cirka 20 fastighetsägare deltog i mötet, där de bland annat kunde titta på detaljerade kartor för att se exakt hur ledningarna är tänkta att gå. Det fanns också möjlighet att prata med oss på Gästrike Vatten om hur processen kommer att se ut framöver när det gäller markåtkomst och avtalsskrivning.

Samråd om vattentjänstplan för Östhammars kommun (extern länk till Gästrike vattens hemsida)

Artikel: Stort intresse för den nya vattentjänstplanen - Östhammars kommun

7 oktober 2024

Överföringsledningar Östhammar - Öregrund

Under hösten har vi haft dialoger med dem som äger fastigheter längs den planerade ledningsdragningen, för att prata om hur deras fastigheter kan komma att påverkas av överföringsledningarna. 

4 juli 2024

Joanna Wasshem, projektledare för ”VA-utveckling östra Östhammar”, medverkar i kommunens podcast Inblick Östhammar.

 

Mer vatten i östra Östhammar

Vi fortsätter att ta prover på vattenkvaliteten i Öregrundsgrepen. Informationen från provtagningarna behövs när vi ska utforma vårt nya vattenverk.

I Ågalma har en ny brunn tagits i bruk för att ta upp grundvatten.

Utbyggt avloppsreningsverk i Öregrund

Vi har nu hittat rätt samarbetspartner för att sätta upp ansökan om miljötillstånd. Arbetet med att hitta en samarbetspartner för projektets systemhandling fortsätter.

Sedan tidigare har vi skickat en begäran till kommunen om ändrad detaljplan kring det befintliga reningsverket på Kärrdalsvägen. (Detaljplanen måste ändras för att vi ska kunna bygga ut reningsverket.) Nu har vi gjort en ändring i vår begäran, där vi ökat storleken på det geografiska område som berörs. Det gör vi för att eventuellt kunna lägga det nya vattenverket bredvid reningsverket.

Överföringsledningar Östhammar - Öregrund

Vi har precis avslutat en så kallad naturvärdesinventering mellan tätorterna Östhammar och Öregrund. Det innebär att vi har fått veta vilka områden längs den aktuella sträckan som är viktigast för den biologiska mångfalden.

Vi har också skickat information till dem som äger fastigheter längs den planerade ledningsdragningen, om att vi behöver gå in på deras fastigheter när vi undersöker förutsättningarna för att dra ledningar just där.

Och i början av juli var vi ute på Östhammarsfjärden och kartlade botten mellan Krutudden och Söderön.

Alla dessa aktiviteter ger oss viktig information för att för att kunna bestämma exakt var de kommande överföringsledningarna ska gå.

23 maj 2024

Mer vatten i östra Östhammar
I juni börjar vi ta prover på vattenkvaliteten i Öregrundsgrepen. Informationen från provtagningarna behövs när vi ska utforma vårt planerade avsaltningsverk.

Utbyggt avloppsreningsverk i Öregrund
Just nu förbereder vi oss för att handla upp miljötillstånd och systemhandling för detta projekt.

Överföringsledningar Östhammar - Öregrund
Under maj och juni kommer vi att ta de första stegen inför det kommande arbetet med att dra ledningar för dricksvatten och avloppsvatten mellan tätorterna Östhammar och Öregrund. Du kommer då kunna se våra samarbetspartners i omgivningarna, där de på vårt uppdrag både analyserar sträckor och inventerar naturvärden längs den planerade ledningsdragningen.

20 mars 2024

Mer vatten i östra Östhammar

Mätningar och analys pågår vid vattentäkten i Norrskedika. Även vid Ågalma sker arbete med en ny brunn samt kompletterande mätningar. Vi förbereder för upphandlingar av fortsatta analyser kopplade till bräckvattenverket.

Utbyggt avloppsreningsverk i Öregrund

Vi utreder möjligheterna för utbyggnad på befintlig placering.

Överföringsledningar Östhammar - Öregrund

Vi har nyligen upphandlat följande arbeten som snart rullar igång:

  • Systemhandling

  • Miljötillstånd

  • Naturvärdesinventering

  • Markförhandling

 

Varför gör vi det här?

De östra delarna av Östhammars kommun har goda möjligheter att utvecklas, och det finns gott om plats för nya bostäder och verksamheter. Men den kommunala VA-försörjningen i området är i dagsläget mycket ansträngd. Många fastigheter, både permanentbostäder och fritidsbostäder, har enskilda VA-lösningar.

Kapaciteten behöver ökas och vi behöver skapa en tryggare VA-försörjning för att:

  • Säkra leveransen av dricksvatten med bra kvalitet, i många år framöver.

  • Göra kommunalt VA tillgängligt för fler permanent- och fritidsboende.

  • Öka kapaciteten att rena en större mängd avloppsvatten, samtidigt som vi bidrar till bättre vattenkvalitet i Östhammarsfjärden.

  • Möjliggöra för hela den östra delen av kommunen att växa och utvecklas.

VA-utveckling i flera steg

Den första delen av programmet innebär att vi:

  • Säkerställer mer vatten i östra Östhammar. Det gör vi dels genom att nyttja befintliga vattentäkter smartare, dels genom att komplettera dem med ett nytt vattenverk. Det nya vattenverket kommer troligen att byggas som ett avsaltningsverk, där havsvatten används som råvatten.

  • Bygger ut Öregrunds avloppsreningsverk. Då ökar kapaciteten och vi kan rena avloppsvatten (spillvatten) från hela den östra delen av kommunen.

  • Bygger ett överföringssystem mellan Östhammar och Öregrund. Med ledningar för dricksvatten och avloppsvatten mellan dessa två orter kan vi använda hela VA-systemet mer effektivt.

När denna första del av programmet är klar kan vi börja ansluta nya omvandlingsområden (befintliga områden) och exploateringsområden (nybyggda områden) till kommunalt VA. Planen för hur detta ska ske ingår som en del av den kommande vattentjänstplanen för kommunen. Planen var ute på samråd under hösten 2024, och det var då möjligt för allmänheten att komma med synpunkter. Efter samråd och granskning, då kommunen redovisar hur de synpunkter som kom in under samrådet har beaktats, kommer planen att fastställas av kommunfullmäktige.

Förslaget till plan för utbyggnad av kommunalt VA bygger på att de östra delarna av Östhammars kommun ska anslutas i flera steg som beskrivs nedan.

  1. Fokus Östhammar del 1: Innefattar flera exploateringsområden samt ett mindre omvandlingsområde i Östhammars tätort. Möjlig anslutning med start 2031-2032.

  2. Fokus Öregrund: Innefattar flera omvandlingsområden mellan Östhammar och Öregrund. Möjlig anslutning med start 2033-2034.

  3. Fokus Östhammar del 2: Ger möjlighet att planera för ytterligare exploaterings- och/eller omvandlingsområden norr eller söder om Östhammars tätort. Möjlig anslutning med start 2036-2037.

  4. Fokus kusten/Stenskär: Innefattar flera omvandlingsområden mellan Öregrund och Stenskär. Möjlig anslutning med start 2039-2040.

Det tar lång tid att genomföra ett VA-utvecklingsprogram av den här omfattningen. Men de positiva effekterna kommer att börja märkas steg för steg vartefter de olika delarna kommer på plats. Och när allt är klart har Östhammar en ändamålsenlig och långsiktigt hållbar VA-försörjning, som ger goda förutsättningar för hela den östra delen av kommunen att expandera och utvecklas in i framtiden.

Samråd om vattentjänstplan samrådshandlingar

Tack till dig som har varit med och lämnat synpunkter på vattentjänstplanen för Östhammars kommun!

Planen var ute på samråd under perioden 15 september - 31 oktober 2024. Nu pågår arbetet med att sammanställa alla synpunkter i en så kallad samrådsredogörelse. I denna redovisar vi synpunkterna som kom in under samrådet, och kommenterar hur synpunkterna har bemötts. Det reviderade förslaget ställs sedan ut på så kallad granskning.

I samband med granskningen kommer vi att publicera samrådsredogörelsen här på vår webbplats. Då kan du som lämnade synpunkter under samrådet se hur dessa har bemötts.

Den färdiga vattentjänstplanen kommer sedan att beslutas och antas av kommunfullmäktige.

Öppet hus om vattentjänstplanen

Som en del i samrådsprocessen höll Gästrike Vatten och Östhammars Kommun ett gemensamt öppet hus torsdag 17 oktober 2024. Cirka 140 personer kom till kulturhuset Storbrunn och fick höra presentationer av bland andra kommunens samhällsbyggnadschef Ulf Andersson och vår vd Lena Blad. Det gavs också möjlighet att ställa frågor, både öppet i salen och i enskilda dialoger med kommunens och Gästrike Vattens representanter.

Under rubriken "Handlingar" längre ner på denna sida hittar du den powerpoint-presentation som visades.

På Östhammars Kommuns webbplats kan du också läsa en artikel om öppet hus-kvällen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför en vattentjänstplan?

Nya regler i Lagen om allmänna vattentjänster (SFS 2006:412) från 1 januari 2023 ställer krav på att alla kommuner ska ta fram, samråda och besluta i kommunfullmäktige om en vattentjänstplan. Planen ska revideras vart fjärde år.

Vad är en vattentjänstplan?

Gästrike Vatten har i samarbete med Östhammars komm tagit fram förslag till vattentjänstplan för Östhammars kommun som beskriver:

  • Nuläge och framtida behov inom allmänna vattentjänster, det vill säga dricksvattenförsörjning, avloppsrening och dagvattenhantering.

  • Vilka åtgärder som behövs för att de allmänna VA-anläggningarna ska fungera vid en ökad belastning på grund av skyfall.

  • Vilka områden som i dag har enskilda VA-lösningar, och som bedöms ha behov av kommunalt VA.

Frågor?

Frågor om vattentjänstplanen besvaras av kommunansvarig på Gästrike Vatten, Sara Larsson.

Kontaktuppgifter

E-post: sara.larsson@gastrikevatten.se
Telefon: 026 - 17 51 37

Handlingar

SAMRÅDSVERSION Vattentjänstplan Östhammars kommun, KS 2024_377Pdf, 609.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Bilaga 1, BegreppslistaPdf, 97.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Bilaga 2, Plan för utbyggnad av omvandlingsområdenPdf, 534.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Bilaga 3, Undersökning om betydande miljöpåverkanPdf, 165.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Presentation från Öppet hus 17 oktober 2024

Vad är en vattentjänstplan för något?

En vattentjänstplan är en beskrivning av kommunens planer för olika VA-relaterade frågor. Det gäller till exempel dricksvattenförsörjning, avloppsrening, hantering av dagvatten och skyfall, samt omvandling av enskilda VA-lösningar till kommunalt VA.

Har alla kommuner vattentjänstplaner?

Det bör de ha – det är ett lagkrav sedan 1 januari 2023.

Var kan jag läsa vad som står i vattentjänstplanen?

Förslaget till ny vattentjänstplanen hittar du under rubriken ”Handlingar” på denna sida.

Är planen redan beslutad eller finns det möjlighet att påverka innehållet?

Planen var ute på samråd under perioden 15 september - 31 oktober 2024. Just nu pågår arbetet med att sammanställa alla synpunkter i en så kallad samrådsredogörelse. I denna redovisar vi synpunkterna som kom in under samrådet, och kommenterar hur synpunkterna har bemötts. Det reviderade förslaget ställs sedan ut på så kallad granskning. Den färdiga vattentjänstplanen kommer därefter att beslutas och antas av kommunfullmäktige.

Vad menas med att planen var ute på ”samråd”?

Ett samråd innebär att de som berörs av en plan, i det här fallet vattentjänstplanen, ges möjlighet att tycka till om det som står i den. Och eftersom vatten och avlopp berör alla invånare i kommunen kunde alla i Östhammars kommun delta i samrådet.

Jag har hört att det pågår ett projekt om nytt vattenverk / utbyggt reningsverk / överföringsledningar mellan Öregrund och Östhammar, är det också med i vattentjänstplanen?

Dessa tre projekt är delar i ett större VA-utvecklingsprogram som fokuserar på den östra delen av Östhammars kommun. Projekten beskrivs kortfattat i vattentjänstplanen och då framför allt utifrån hur de svarar emot de behov som beskrivs i planen. Här hittar du mer information om vad som händer inom ramen för ”VA-utveckling östra Östhammar”.

Står det i vattentjänstplanen vilka områden som ska få kommunalt vatten och avlopp?

Ja, det gör det. Det finns dels en beskrivning av hur behoven i olika delar av kommunen har bedömts, dels en tidplan för olika så kallade omvandlingsområden. Ett omvandlingsområde är ett område som i dag har enskilda avlopp men som bedöms ha behov av kommunalt VA.

Hur ser tidplanen ut, vilka områden kommer att få kommunalt VA först?

Tidplanen finns med i en av vattentjänstplanens bilagor, under rubriken ”Handlingar” på denna sida. Längre ner på sidan hittar du också rubriken ”Frågor och svar om utbyggnad i omvandlingsområden” med mer information om hur processen framåt ser ut.

Frågor och svar om utbyggnad i omvandlingsområden

En del i vattentjänstplanen handlar om hur kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i olika så kallade omvandlingsområden inom Östhammars kommun. Här nedan hittar du några vanliga frågor när det gäller just den delen av planen.

Mitt område finns med i planen för utbyggnad i omvandlingsområden, vad kommer att hända nu?

Den samlade tidplanen för utbyggnad av kommunalt VA i omvandlingsområden fram till 2040 redovisas i bilaga 2 i vattentjänstplanen. Tidplanen omfattar fördjupad behovsutredning, planering inklusive samråd med berörda fastighetsägare samt utbyggnad av VA-anläggningen. De fastighetsägare som bor i ett omvandlingsområde kommer att kontaktas av oss på Gästrike Vatten ca 1,5-2 år innan utbyggnaden startar.

Varför planeras det för kommunalt VA i mitt område?

Idag har många fastighetsägare egna brunnar med varierande vattenkvalitet och enskilda avlopp, som inte omhändertar avloppsvattnet enligt gällande miljökrav. Enligt lagen om allmänna vattentjänster ska kommunen ordna vatten och avlopp för bebyggelse i större sammanhang, om det behövs för att skydda människors hälsa och miljö.

Måste jag ansluta min fastighet?

Alla fastigheter som ingår i ett verksamhetsområde för vatten och avlopp förutsätts ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Beslut om vilka verksamhetsområden som ska skapas tas av kommunfullmäktige, baserat på det som kommer fram i behovsutredningen.

Jag har redan en avloppsanläggning som fungerar bra, måste jag ansluta min fastighet i alla fall?

Detta är en del i den fördjupade behovsutredningen som kommer att göras för varje område. Ligger din fastighet mitt i ett blivande omvandlingsområde är det inte möjligt att göra undantag. Ligger fastigheten i ytterkanten av området kan det under vissa förutsättningar bli aktuellt med en diskussion om var gränsen för omvandlingsområdet ska dras.

Jag har redan en avloppsanläggning som fungerar bra, finns det möjlighet att få ersättning för den när vi får kommunalt VA?

Om du har en avloppsanläggning som vid tiden för inkoppling till kommunalt VA är nyare än tio år, och anläggningen är godkänd av kommunens miljökontor, så kan du ansöka om ersättning. Du ska kunna styrka kostnaderna genom att visa upp kvitton. Avdrag på värdet görs med tio procent för varje år som anläggningen har varit installerad till dess att du kopplar in kommunalt avlopp. Vi gör en prövning av varje enskilt fall och du kan högst få ersättning upp till det belopp som motsvarar spillvattendelen i anläggningstaxan. Ersättningen betalas ut när du har anslutit din fastighet till kommunalt avlopp.

Måste jag ansluta mig till både vatten och avlopp?

Under särskilda förhållanden är det möjligt att bara ansluta sin fastighet till det kommunala avloppet, och fortsätta använda sin egen dricksvattenbrunn. Detta förutsätter att du har tillräckligt bra kvalitet och mängd på ditt vatten. Behöver du i framtiden ansluta till det kommunala dricksvattnet så kommer du att betala anläggningsavgift för detta enligt gällande VA-taxa vid det tillfället.

Vad kostar det att ansluta sig till kommunalt VA?

Kostnaden för att ansluta en fastighet till kommunalt vatten och avlopp kallas anläggningsavgift. Det är en engångskostnad som utgår från gällande VA-taxa i kommunen. I dag ligger avgifterna i Östhammars kommun mellan 200 000 och 300 000 kronor. Vad de kommer att bli i framtiden påverkas både av kostnadsutvecklingen och av kommande beslut i kommunfullmäktige om hur många som ska anslutas. Man kan se anslutningsavgiften som att fastighetsägaren dels betalar för att faktiskt bli ansluten, dels ”köper in sig” i kommunens hela VA-infrastruktur.

Här kan du läsa mer om taxor och avgifter.Länk till annan webbplats.

Vem ansvarar för vad i den här utbyggnaden?

Gästrike Vatten ansvarar för att bygga ut ledningsnätet i ditt område, fram till förbindelsepunkten utanför din fastighet.

Som fastighetsägare ansvarar du för alla VA-installationer på din tomt och fram till förbindelsepunkten. Det innebär att du ansvarar för grävarbete och installation av fastighetspumpstation. Du ansvarar även för att dra ledningar, bygga en plats för vattenmätaren och ordna de elinstallationer som behövs. Alla arbeten och installationer ska utföras fackmannamässigt enligt branschens regler. Du kommer att få mer information om hur det här går till under projektets gång.

Kontakt
 

Kontakta Gästrike Vattens kundservice på 020-37 93 00 eller skicka ett mail till info@gastrikevatten.se