Reduktionsfiske
Östhammars kommun har fått finansiering från Länsstyrelsen i Uppsala län via LOVA (lokala vattenvårdsprojekt) för att genomföra ett reduktionsfiske i Östhammarsfjärden och Granfjärden.
Reduktionsfiske, eller biomanipulation, är en metod för att bekämpa övergödningen i övergödda vatten. Vid övergödning finns ett överskott av växtplankton, vilket kan orsaka algblomning. Reduktionsfiske genomförs primärt för att öka betestrycket på växtplankton genom att fiska upp stora mängder så kallad vitfisk, såsom mört och braxen. Mört och braxen äter nämligen mycket djurplankton, vilka i sin tur äter växtplankton. När fisk som äter djurplankton fiskas upp, ökar mängden djurplankton som i sin tur kan äta mer växtplankton. Det resulterar i ett klarare vatten och ett ekosystem i balans.
I sitt födosökande grumlar braxen upp sedimenten. Det gör att fosfor från sedimenten kan frigöras till vattenmassan och ytterligare bidra till övergödning. Genom att minska mängden bottenbökande fisk minskar fosforfrigörelsen från deras födosökande. Utöver ovan nämnda effekter innebär också bortförsel av fisk att en stor mängd fosfor förs bort från systemet.
Om projektet
Det reduktionsfiske som kommer att genomföras inom det här projektet kommer att pågå under 2025-2027. Fisket kommer att genomföras under våren och sommaren, cirka 50 sammanhängande dagar under tre säsonger. Fisket utförs med bottengarn som kommer att läggas ut i fjärdarna. När de är fulla hämtas de in för att tömmas. All rovfisk såsom gös, gädda och abborre kommer att sorteras ut och släppas tillbaka. Vitfisken kommer att tas iland och bli till biogas. Bottengarnen är anpassade för kustmiljö och är både skarv-och sälsäkra för att förhindra att dessa tar sig in för att leta mat eller fastna i näten.