Gå till innehållet

Våtmarker för rovfisk

Tillsammans med Upplandsstiftelsen driver Östhammars kommun ett projekt som syftar till att hitta platser som skulle kunna vara lämpliga att återställa till våtmarker för att gynna fisklek och rovfiskbestånd. Projektet delfinansieras genom LONA (lokala naturvårdssatsningen) via Länsstyrelsen i Uppsala län.

Många av Östersjöns kustfiskar fortplantar sig i grunda vikar, sund och kustnära våtmarker. På grund av utdikning, exploatering av kusten och övergödning i kombination med fiske har dessa lek- och uppväxtområden minskat drastiskt, vilket har bidragit till att bland annat antalet gäddor har minskat. Rovfisk har en viktig roll i ekosystemet då de naturligt hjälper till att hålla bestånden av djurplanktonätande fisk nere. Djurplankton är håller i sin tur nere bestånden av växtplankton, vilket leder till klarare vatten. 

En våtmark för rovfisk är en grund och gräsbevuxen våtmark som översvämmas i mars-april. Då kan fisk simma upp och leka i våtmarken. Eftersom våtmarken är grund är vattnet varmt och ynglen växer fort i den skyddade miljön. Mot mitten av sommaren försvinner vattnet från våtmarken och ynglen är då redo att simma ut i havet.