Gå till innehållet

Snöfall och vind – SMHI varnar för trafikproblem - Varning för kraftigt snöfall från onsdag kväll. Snön kan skapa besvärliga vägförhållanden, särskilt i kombination med frisk vind som riskerar att orsaka drivbildning. Följ aktuella väderprognoser på SMHI:s hemsida

Vatten- och avloppsplanering

mp1401322-blue-drop

1. Stora VA-utmaningar i hela landet

En åldrad VA-infrastruktur, klimatförändringar och ökade miljökrav innebär stora utmaningar och ökade krav på hela landets kommunala VA-verksamheter. Men även utanför det kommunala VA-nätet finns det stora utmaningar – bristfälliga små avloppsanläggningar riskerar att sprida smittoämnen och bidra till övergödning och små vattentäkter har ofta problem med både tillgång och kvalitet på vatten.

Det finns därför behov både av att identifiera vilka utmaningar som finns och av att långsiktigt planera för att säkerställa framtida VA-försörjning. Riksdagen beslutade i juni 2022 att alla kommuner ska ha en så kallad vattentjänstplan som bland annat ska innehålla kommunens långsiktiga planering för kommunalt VA.

Öppet hus om vattentjänstplanen anordnas på Storbrunn i Östhammar den 17 oktober kl 17-20, med presentationer kl 17 samt 18.30. ingen föranmälan behövs.

2. Vad är en vatten- och avloppsplan?

En kommunal vatten- och avloppsplan (VA-plan) är ett styrdokument som beskriver hur VA-försörjningen ska ordnas i hela kommunen, både inom och utanför det kommunala VA-nätet. Med VA-försörjning menas dricksvattenförsörjning och omhändertagande av avloppsvatten. Avloppsvatten innefattar spillvatten, dagvatten och ibland även dränvatten. VA-planen är även ett viktigt underlag för kommunens arbete för att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten.

En VA-plan är en samling dokument som berör vatten och avlopp i en kommun. Dokument som kan ingå i en VA-plan är exempelvis VA-policy, VA-handlingsplan, vattentjänstplan, dagvattenpolicy och nödvattenplan. VA-planen är inte rättsligt bindande men kan ses som kommunens eget styrmedel för att åtgärder ska kunna genomföras på ett effektivt sätt.

I många fall förknippas VA-plan och VA-planering med utbyggnaden av kommunalt VA. VA-planen rymmer dock mer än så även om utbyggnaden av kommunalt VA är en stor och viktig del.

3. Vad är en vattentjänstplan?

I juni 2022 antog riksdagen ändringar i lagen om allmänna vattentjänster (vattentjänstlagen) som bland annat innebär att alla kommuner ska ha en vattentjänstplan. Vattentjänstplanen ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses. Planen ska även innehålla en bedömning av hur de allmänna (kommunala) VA-anläggningarna ska hanteras vid ökad belastning på grund av skyfall. Vattentjänstplanen är inte bindande men ska beslutas av kommunfullmäktige och dess aktualitet ska prövas varje mandatperiod. Lagen trädde i kraft den 1 januari 2023.

Östhammars kommuns första vattentjänstplan är under framtagande. Samråd genomförs under perioden 15 september till 31 oktober 2024. Mer information och samrådsunderlag finns under denna period på www.gastrikevatten.se/osthammar samt på biblioteken i Alunda, Gimo, Öregrund, Österbybruk och Östhammar.

4. VA-utmaningar i Östhammars kommun

Östhammars kommun står inför en rad utmaningar när det gäller vatten och avlopp. Möjligheterna att ansluta fler fastigheter till de befintliga kommunala vatten- och avloppsanläggningarna är i dagsläget begränsade samtidigt som det finns ett stort behov av att ansluta fler fastigheter. Vattenförsörjningen sker huvudsakligen genom grundvatten och grundvattenmagasinen i kommunen är små. Flera av de kommunala avloppsreningsverken ligger nära sin tillståndsgivna kapacitet. En stor del av vattenförekomsterna i Östhammars kommun har i klassningen enligt vattendirektivet dålig ekologisk status vilket begränsar möjligheterna till utbyggnad av avloppsreningsverken och innebär att åtgärder behöver vidtas för att uppnå miljökvalitetsnormerna.

VA-utmaningarna är allra störst i de östra delarna av kommunen men även i övriga kommundelar finns det behov av åtgärder och långsiktig planering. Under de senaste åren har det påbörjats och genomförts en del åtgärder, till exempel har en ny överföringsledning för dricksvatten från Tierps kommun till Österbybruk och Alunda tagits i drift. I Alunda planeras det för en om- och utbyggnad av avloppsreningsverket och arbetet har inletts med att få till stånd en storskalig lösning för de östra kommundelarna.

Några pågående arbeten och projekt beskrivs här men mer information finns på Gästrike Vattens hemsida (se relaterade länkar). På Gästrike Vattens hemsida finns det även information om aktuellt vattenläge (se relaterade länkar).

5. VA-plan för Östhammars kommun

Under 2020 inleddes ett arbete med att ta fram en samlad VA-plan för Östhammars kommun. Med VA-planen vill kommunen skapa en långsiktigt hållbar plan för hur VA-försörjningen, kommunal och enskild, ska utvecklas för att uppfylla nuvarande och framtida behov och krav.

Östhammars kommuns VA-plan består av ett antal olika dokument (se figur nedan) – en del dokument finns redan medan andra är under framtagande. Dokumenten utgör tillsammans en viktig grund för kommunens fortsatta arbete med VA-frågor. Samtliga dokument finns samlade på kommunens hemsida (se relaterade länkar).

VA-plan för Östhammars kommun

Schematisk bild över Östhammars kommuns VA-plan och dess ingående dokument. Dokument i grått är under framtagande.

6. Nytt reningsverk i Alunda

Alunda har tidigare haft problem med tillgång på dricksvatten men i och med den överföringsledning för dricksvatten från Tierps kommun som togs i drift 2022 finns det numera god tillgång på vatten och planering pågår för flera nya bostadsområden. I och med det kommer det framöver finnas behov av ökad kapacitet även i det kommunala avloppsreningsverket.

I mars 2023 lämnades en ansökan om tillstånd för om- och utbyggnad av Alunda avloppsreningsverk in till Mark- och miljödomstolen. Ansökan om tillstånd för om- och utbyggnad (länk till Gästrike Vattens hemsida). 

7. VA-utbyggnad i de östra kommundelarna

De största utmaningarna när det gäller VA i Östhammars kommun finns i och omkring Östhammar och Öregrund. VA-kapacitet i området är begränsad, både när det gäller tillgången på dricksvatten och avloppsreningsverkens reningskapacitet. I och omkring de båda tätorterna finns det ett intresse av att utveckla framförallt bostadsbebyggelsen. Utöver det ökade behov av kommunalt VA som tätortsutvecklingen innebär finns det i närområdet ett antal bostadsområden som idag har enskilt VA men som har bedömts vara i behov av kommunalt VA.

I juni 2022 fattade kommunfullmäktige ett viktigt beslut gällande VA-försörjningen i de östra kommundelarna. Fullmäktige beslutade om en systemlösning där VA-anläggningarna i Östhammar och Öregrund knyts ihop för att skapa en robust VA-försörjning med ökad för att täcka upp det behov som finns både i befintliga och blivande bebyggelseområden.

Inom Gästrike Vatten, som sedan 2017 är Östhammars kommuns VA-avdelning, har det skapats ett program för att arbeta VA-utvecklingen i de östra kommundelarna. VA-utvecklingen kommer göras i flera steg och som ett första steg arbetas det med att:

  • säkerställa mer vatten genom att nyttja befintliga vattentäkter kompletterat med ett avsaltningsverk,

  • bygga ut Öregrunds avloppsreningsverk för att samlat kunna hantera avloppsreningen för östra kommundelarna och att

  • bygga ett överföringssystem för dricksvatten och avloppsvatten mellan Östhammar och Öregrund.

Mer och aktuell information läggs löpande upp på Gästrike Vattens hemsida "Program VA-utveckling östra Östhammar" (se relaterade länkar).

Kontakta oss