Gå till innehållet

Vad är en detaljplan?

Flöde DP En detaljplan reglerar hur mark- och vattenområden ska användas och hur den fysiska miljön är tänkt att förändras och bevaras.

I detaljplanen redovisas allmänna platser, kvartersmark och vattenområden och gränserna för dessa. Detaljplanen reglerar rättigheter och skyldigheter, inte bara mellan markägarna och samhället utan också markägarna emellan.

En detaljplan är juridiskt bindande och bestämmer bland annat vilken typ av bygglov som ges i olika områden och vilken hänsyn som måste tas till strandskydd, riksintressen eller kulturhistoriska värden.

Planläggning

Syftet är att mark- och vattenområden används till det ändamål området är mest lämpat för. Lämpligheten bedöms med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. När kommunen tar fram en detaljplan görs det enligt en lagreglerad process. Syftet med det är att säkra insyn för berörda, att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och att förankra förslaget.

En detaljplan kan krävas när någon ska förändra användningen av ett område. Det kan vara på begäran från exploatörer eller markägare som nya detaljplaner tas fram. Det kan även vara initiativ som kommer från politiskt håll för att få till en förändring, till exempel med vatten och avlopp, nybyggnad av äldreboenden eller skolor. Oavsett vad som planeras måste alla detaljplaner genomgå en detaljplaneprocess innan detaljplanen får laga kraft.

Du har möjlighet att påverka

Detaljplaneprocessen är en demokratisk process som ska bygga på insyn och möjlighet att tycka till. Privatpersoner, myndigheter, organisationer och andra remissinstanser kan lämna synpunkter på detaljplanen under tiden den tas fram. Du har möjlighet att tycka till både under samråd (när planförslaget utformats) och under granskning (efter planförslaget har reviderats).

Arbetet med att ta fram en detaljplan regleras i plan- och bygglagen, PBL.

Kontakter