Kompostera eget hushållsavfall
Om du vill kompostera ditt hushållsavfall ska du anmäla det till Bygg- och miljönämnden.
Blankett: Anmälan om kompostering av hushållsavfall
Vilka krav finns på komposten?
- Behållaren ska vara ventilerad, gjord i ett tåligt material och ha lock så att vatten inte kommer in i komposten.
- För att behållaren ska klara av att användas året runt ska den vara isolerad och anpassad efter antalet personer som använder den.
- Behållaren ska vara skadedjurssäker så att inga fåglar, möss eller råttor kan ta sig in i den.
- Botten ska vara tät eller ha hål med en diameter på högst 5 millimeter alternativt nät med maskor på högst 5 millimeter.
Vad är komposterbart?
Komposterbart hushållsavfall är t ex:
- råa och tillagade rester av kött och fisk, grönsaker, frukt, säd och mjölprodukter
- ägg och äggskal
- te, kaffesump och filter
- hushållspapper, ofärgade servetter och pappersnäsdukar
- grenar, kvistar, löv, barr och gräsklipp i små mängder. Det är bra att blanda lite trädgårdsavfall med hushållsavfallet.
Kompostera inte sjuka växtdelar, ogräs, kalk, vedaska, cigarettfimpar, snus, plast, metall, dammsugarpåsar, rengöringsmedel etc.
Tips för din kompost
Tänk också på att:
- Kompostbehållaren bör ligga i skugga största delen av dagen och placeras så att det inte uppstår olägenhet för omgivningen.
- Vid kompostering av hushållsavfall ska kompostbehållaren vara konstruerad så att skadedjur som råttor och möss inte kan komma in i den. Behållaren ska ha täta sidor.
- Nedbrytningen går snabbare om materialet som läggs i komposten finfördelas. Tänk på att inte ösa i för mycket avfall på en gång eftersom syrebrist lätt uppstår.
- För att komposteringen ska fungera bra är det viktigt att komposten varken blir för blöt eller för torr. Blanda en del strömaterial, t.ex. torv, spån, torra löv eller annat kolrikt material till tre delar matavfall. Vanligt hushållspapper går också bra att blanda i. När komposten känns som en urkramad trasa är den lagom fuktig.
- Om komposten torkar stannar processen. En torr kompost vattnas eller strös mindre. Problem med myror i komposten kan bero på att komposten är för torr.
- Blir komposten för blöt får man lakvatten, tillsätt strömedel och rör om i behållaren. En blöt kompost kan leda till dålig lukt.
- Var noga med att täcka avfallet med strö så det inte lockar till sig flugor. Har du fått larver i komposten, försök att få upp värmen i komposten med hjälp av exempelvis gödsel eller färskt gräs. Larverna dör då av värmen. Täck sedan med ett tjockt lager av färskt såg- eller kutterspån.
- Var noga med att täcka hushållsavfallet med strö speciellt om du har lagt i fisk eller kött. En del strömaterial till tre delar matavfall.
- Det är viktigt att röra om i komposten då och då, så att den får luft och inte blir för kompakt. Syret ger förutsättningar för komposten att på ett snabbt sätt bryta ner avfallet. Syrebrist uppstår om avfallet packas för mycket. Detta leder till rötning. Rötningen skadar inte kompostjorden. Gräv om och luckra upp komposten så att syre kan strömma till. Syrebrist kan uppstå för att isolering prioriterats mer än ventilation.
- Komposten är färdig när nedbrytningen har slutat, materialet är då mörkt och liknar vanlig jord. Färdig kompost kan användas som jordförbättringsmedel, t ex i rabatter eller i kökslandet.