Endast bordsservering i restaurangbranschen
Tisdagen den 24 mars beslutade Folkhälsomyndigheten, med stöd av smittskyddsförordningen, att endast tillåta bordsservering och avhämtning i restaurangbranschen. Beslutet gäller restauranger, barer och caféer i hela Sverige för att minska risken för spridning av covid-19.
För företag i restaurangbranschen innebär detta följande:
- Trängsel mellan människor i köer, vid bord, buffér eller bardiskar får inte förekomma.
- Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord.
- Personal ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.
- Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det inte innebär trängsel mellan människor.
Det är nu väldigt viktigt att verksamheter har rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt och att riskbedömningar regelbundet görs utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.