Gå till innehållet

Från och med tisdag den 26 november kommer schaktning och sprängning påbörjas på Långgatan i Öregrund vilket kommer att påverka Utkiksgränd och Pelekans backe. Arbetet pågår mellan kl. 07:00 till 16:00 vardagar. Vid sprängning ljuder en varningssignal. För mer information se Gästrike vattens hemsida

”Det känns bra att kunna göra en insats där den behövs!”

Den här veckan genomfördes den första av två planerade introduktionsutbildningar för dem som sökt jobb hos oss som vikarier inom vård och omsorg. Deltagarna delades in i flera mindre grupper, beroende på sin utbildnings- och erfarenhetsbakgrund för att få med sig så mycket kunskap som möjligt från dessa två dagar. Tre av dem är Marie Nilsson, Peter Wedberg och Evenezer Yohannes Zekarias, här tillsammans med läraren Catharina Widén (tv).

– Det här var ett riktigt bra tillfälle för mig att uppdatera mina kunskaper om vård och omsorg, säger Peter Wedberg, busschaufför och frilansmusiker från Lysta, Gimo.
Det var många år sedan han jobbade som sjukvårdbiträde och inom hemtjänsten, men i dessa föränderliga tider väljer han nu att återvända till vårdyrket.
– Det känns bra att kunna göra en insats där det behövs, menar han.

Marie Nilsson, en av de andra deltagarna, har uppdrag som jourhem och driver ett familjeföretag på en gård mellan Gimo och Alunda.
– Jag har tidigare jobbat som personlig assistent, mentalskötare och inom äldreomsorgen men det var ett antal år sedan. Jag saknar att ha kollegor omkring mig på jobbet, vilket fick mig att söka jobb inom vård och omsorg, säger hon.
Det här tillfället var lite av en ögonöppnare för Marie som nu funderar på att fortsätta en tidigare påbörjad vårdbiträdesutbildning.

Lösa kompetensproblem

Introduktionsutbildningen för våra nyanställda vikarier är ett samarbete mellan personalavdelningen och lärarna på Bruksgymnasiets vård- och omsorgsprogram. Den är en av flera aktiviteter som görs för att snabbt kunna lösa kompetensproblem som uppstått i samband med Coronakrisen. Ambitionen är att kunna bistå rekryterande chefer så långt det är möjligt, med utbildning och introduktion.

Lyssna och prova på

Läraren Catharina Widén har sytt ihop det två dagar långa introduktionsprogrammet tillsammans med sina kollegor. Det innehåller bland annat basala hygienrutiner, grunder i nära omvårdnad och förflyttningsteknik. Andra delar av innehållet handlar om etik, människosyn, bemötande och kommunikation. Deltagarna får både lyssna och prova på att göra olika praktiska moment.
– Att få tillfälle att prata om hur man närmar sig en annan människa för att ge stöd till någon som inte bett om det är värdefullt för dem som inte har någon tidigare erfarenhet av arbete inom vård och omsorg. För andra handlar det kanske mest om att uppdatera sina kunskaper om exempelvis lagar, dokumentation och avvikelsehantering, säger hon.

Olika erfarenheter

Programmet för introduktionsutbildningen är ambitiöst, men det är bara grunderna som hinner läras ut.
– Ja, man blir inte vårdbiträde på två dagar, säger Catharina. Det här är en introduktionsutbildning som skapats för människor som vill jobba i vården och som kommer med olika erfarenheter.
21 deltagare, indelade i mindre grupper utifrån sina kunskapsnivåer, har fått utbildning denna vecka och ytterligare ett utbildningstillfälle är planerat för de hittills totalt 58 nyanställda vikarierna.

På ett rättssäkert sätt

Vårdlärarna har möjlighet att ge den här utbildningen tack vare att de just nu bedriver distansundervisning på skolan. Det gör det möjligt för dem att kunna jobba med det här också.
– Vi vill gärna vara med och bidra med det vi kan och underlätta introduktionen för de nya vikarierna så att de kan arbeta med kvalitet och på ett rättssäkert sätt, säger Catharina.
Arbetssättet är uppskattat av deltagarna och lärarna är öppna för fler utbildningstillfällen om det skulle behövas.

Service och omvårdnad

En annan av deltagarna, Evenezer Yohannes Zekarias från Gimo, är student och ser fram emot att jobba som vikarie inom vård och omsorg. Han gillar upplägget kring introduktionsutbildning och kan tänka sig ett arbete inom vård och omsorg i framtiden. Likaså gör Thomas Högman från Öregrund, som jobbat i många år som kock och med frakthantering på Arlanda.
– Jag har ingen utbildning inom det här området men jag är uppväxt med en mormor som var rullstolsburen. Så helt främmande är det inte för mig att vara en resurs för medmänniskor som har behov av service och omvårdnad, säger han.

Kontakter

Publicerad
30 april 2020
Senast uppdaterad
30 april 2020
Ansvarig organisation
Omsorgskontoret
Ämne
Coronavirus - Covid-19