Gå till innehållet

Så jobbar vi med krigsorganisation och krigsplacering

Östhammars kommun vill, så långt som det är möjligt, bedriva ordinarie verksamhet även under extraordinära förhållanden. För att kunna säkerställa krigsorganisationens bemanning har vi valt krigsplacering som verktyg. Det är ett slags bokningssystem för att alla ska känna till sin roll och uppgift vid höjd beredskap. Det kan till exempel vara att gå till jobbet på förskolan som vanligt (bilden).

Statliga myndigheter, regioner och kommuner har fått i uppdrag av regeringen att organisera sig för att kunna möta utmaningar och uppgifter i krig eller krigsfara. En sådan organisation kallas krigsorganisation. 

Viktiga verksamheter ställer om 

Krigsorganisering innebär att viktiga verksamheter ställer om till höjd beredskap och riktar in sig på uppgifter som har betydelse för totalförsvaret. Krigsorganisationen beskriver övergripande hur kommunen ska styras och hur verksamheterna ska organiseras under höjd beredskap. Organisationen ska även uppfylla målen som regeringen har för det civila försvarets förmåga:

  • värna civilbefolkningen
  • säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna
  • upprätthålla en nödvändig försörjning
  • bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld
  • upprätthålla samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar och bidra till att stärka försvarsviljan
  • bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred
  • bidra med tillgängliga resurser till förmågan att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser 

Alla medarbetare krigsplaceras 

Arbetet med krigsorganisationen har inneburit att en prioriteringsordning tagits fram. Det ska framgå tydligt vilka verksamheter som är samhällsviktiga. För att säkerställa bemanningen av krigsorganisationen har kommunen valt att krigsplacera sina medarbetare. Det kan ses som ett slags ”bokningssystem”, för att bestämma var en person ska arbeta vid höjd beredskap.
  – Det här är ett sätt att kontrollera att ingen annan aktör redan har ”bokat” individen, vilket är något som handläggs av Plikt- och prövningsverket. Varje medarbetare kommer att få beslutet om krigsplacering skickat till sin folkbokföringsadress, säger Malin Hübinette, säkerhetsskyddschef.
Krigsplacering av en anställd är en planeringsåtgärd som inte medför några skyldigheter i fredstid. Skyldigheten att tjänstgöra enligt krigsplaceringen aktualiseras först vid höjd beredskap genom att regeringen föreskriver om allmän tjänsteplikt. 

Vill du läsa mer?

Här på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida finns mer att läsa om krigsorganisation och krigsplacering

Här, på Folk och försvars hemsida, kan du läsa eller lyssna på material om säkerhetspolitik, försvar och krisberedskap

Sveriges radios podd Beredskap handlar om att förbereda sig för en kris 

Kontakter

Publicerad
6 mars 2024
Senast uppdaterad
19 september 2024
Ansvarig organisation
Kommunledningskontoret