Beredskapsveckan – föreläsningar och medborgardialoger!
På måndagen den 23 september håller Försvarsutbildarna en föreläsning om hemberedskap i Östhammar som du inte vill missa. Notera även veckans medborgardialoger – ett tillfälle att träffa och ställa frågor till oss som jobbar med säkerhetsskydd och beredskap.
Beredskapsveckan i Östhammars kommun startar måndagen den 23 september med medborgardialog i kommunhuset, i Östhammar, kl 17-18. Där kan du träffa oss som jobbar med säkerhet och beredskap samt representanter från Frivilliga resursgruppen (FRG) och Frivilliga radioorganisationen (FRO). Kl 18-20 håller Försvarsutbildarna en föreläsning om hemberedskap i kommunhusets cafeteria. Föreläsningen är kostnadsfri men platserna är begränsade, så anmäl ditt deltagande här: Inbjudan-FDS_Östhammar 2024-09-23_.pdf
Om ungas utsatthet på nätet
Parallellt hålls en annan föreläsning på Kulturhuset Storbrunn i Östhammar, om ungas vanor och utsatthet på nätet. Det är Henrik Pallin som är socionom och författare som föreläser om det, kl 18-20. Föreläsningen är kostnadsfri och du anmäler din närvaro här: Anmälan till föreläsning med Henrik Pallin i Östhammar, om barn och ungas vanor och utsatthet på nätet
FRG är tankvärdar
På tisdagen den 24 september har vi ytterligare en medborgardialog i Österbybruk. Kom och möt oss som jobbar med säkerhet och beredskap samt representanter från FRG och FRO, kl 16-18, på trygghetspunkten i Österbyskolans matsal. Här kommer det att finnas en vattentank i anslutning till trygghetspunkten, som är det publika hämtstället enligt nödvattenplanen. FRG.s representanter kommer att vara tankvärdar och visar hur det går till att hämta vatten om det skulle uppstå en kris.
Trygghetspunkternas roll är att ge stöd till drabbade invånare under en samhällsstörning, till exempel vid ett omfattande el- eller värmeavbrott. Vi berättar om vårt fortsatta arbete med övriga trygghetspunkter i kommunen.
Bättre hemberedskap
Beredskapsveckan är en temavecka och kommunikationsinsats som genomförs av många olika aktörer vecka 39 varje år. Främst kommuner, länsstyrelser och frivilligorganisationer men också företag, föreningar, skolor, arbetsplatser med flera. Den startade 2017 på initiativ av MSB med syftet att få fler privatpersoner att klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka vid en kris. Årets tema är ”Sätt i gång!” och det hoppas vi ska inspirera många att skaffa sig ökad kunskap om och en bättre hemberedskap.
Läs mer om beredskapsveckan på MSB:s hemsida (extern länk)
Läs mer om trygghetspunkter på MSB:s hemsida (extern länk)