Inom kommunen ska vi tillsammans ta vårt samhällsansvar och bidra till att minska samhällets sårbarhet för rådande energikris.
Aktuella besparingar
Just nu ser vi över armaturer och rörelsestyrd belysning i samtliga lokaler. Vi undersöker också möjligheten att stänga av viss belysning under delar av dygnet. Temperaturen ändras inte på förskolor och i vård- och omsorgsbyggnader.
-
Vi kortar ned tiden då gatubelysningen är tänd samt släcker vissa lampor nattetid.
-
Vi ser över och justerar vår drift av ventilation för att minska energianvändningen.
-
Vi byter ut lampor till LED-belysning.
-
Vi tidstyr ventilation i lokaler, efter behov.
-
Vi drar ner värmen i lokaler som är tomma.
-
Vi ser över våra el-abbonemang.
-
Vi ser över var vi kan installera närvarosensorer och timers för att utrustning ska vara avstängd när den inte används.
En viktig prioritering för kommunen är att besparingsåtgärderna inte leder till andra negativa följder. Därför måste en fullständig analys av social-, hälso- och trygghetsperspektiven vara på plats innan några beslut kan fattas.
Exempel på åtgärder
Energismart belysning
Sedan 2012 har vi arbetat med att byta ut armaturer i gatubelysningen och i motionsspår till LED-lampor. I snitt har kommunen bytt ut cirka 450 armaturer per år.
Ett exempel, vid utbytet av LED-lampor, som gjordes i december förra året i Östhammars elljusspår, visar att årsförbrukningen från och med 2022 kommer att ligga på 2 960 kilowattimmar mot tidigare 10 559 kilowattimmar. En besparing som motsvarar ungefär tre lägenheters årsvisa förbrukning.
Gatubelysning
Arbetet med att gradvis byta till LED-lampor i gatubelysningen fortsätter. Vi har har vägt kostnader och energibesparing mot trygghet och trafiksäkerhet vilket gör att viss gatubelysningen inte ska släckas ner.
Värme- och ventilation
Vi driftoptimerar våra fastigheter genom att justera värmesystem och tidstyra ventilationssystem samt byta ut direktverkande el till mer miljövänliga alternativ som fjärrvärme eller värmepumpar.
Vi ser även över möjligheten att dra ner på ventilationen under kvällar och helger. En generell sänkning av inomhustemperaturer med en grad i kommunens lokaler.
Om en sådan åtgärd blir aktuell kommer kommunens äldreboende och förskolor att undantas.
Solceller
Vi har installerat solceller på några av våra fastigheter, exempelvis vid särskilda boendet Edsvägen 16, kommunhuset, Hamnmagasinet och Frösåkersskolan i Östhammar samt Alma förskola i Alunda.
Hur ser elanvändningen ut?
Från oktober 2022 till mars 2023 följer vi statistiken för kommunens elanvändning varje månad i stället för varje år. Vi gör det för att se om kommunens åtgärder för att spara el ger någon effekt.
I september 2022 har elanvändningen ökat med 0,47 procent i jämförelse med september 2021. Ökningen beror på att vi har fått fler lokaler, exempelvis nya skolan Frösan och en ökad gatubelysning i så kallade trygghetsstråk än året innan. Trots det har vi minskat elförbrukningen genom att energispara, exemplelvis genom byte till LED-lampor och installation av solceller. Om vi inte hade energisparat hade elförbrukningen varit mycket högre.
Elförbrukning per månad:
Siffrorna nedan visar total elförbrukning i kommunens verksamheter, byggnader, fritidslokaler och gatubelysning under 2021-2023.
2023
Januari: 1 519 773 KWh
Februari: 1 377 323 KWh
Mars: 1 507 184 KWh
April: 1 173 036 KWh
Maj : 938 899 KWh