Gå till innehållet

Ska du tvätta bilen i helgen?

I år infaller biltvättarhelgen den 27-28 april. Bakom kampanjen står Svenskt vatten tillsammans med Sveriges kommuner. Syftet är att få fler att tvätta sin bil på en biltvätt, för att värna om vårt vatten och om vår miljö.

Vårsolen tittar fram och vägarna börjar äntligen bli torra och fina. Till dig som planerar att tvätta bilen i helgen vill vi dela med oss av några tips, för att miljöpåverkan från tvätten blir så liten som möjligt.
  – Tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller i en tvätta själv-hall, där det finns oljeavskiljare och annan reningsutrustning som tar bort stora delar av föroreningarna i tvättvattnet, säger Lina Lehndal, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Lämna förbrukade kemikalier till en miljöstation

Att endast använda rekommenderad dos av miljömärkta bilvårdsprodukter är förstås ett självklart val liksom att se till att lämna överblivna eller förbrukade kemikalier, till exempel motorolja och kylarglykol, till en miljöstation.
  – Ett sätt att minska kemikalieanvändningen är att vaxa bilen med ett miljöanpassat vax. Därefter räcker det ofta med att spola av bilen med vatten för att få den ren, säger Lina.
Om du sköljer av din bil hemma någon enstaka gång ska du undvika att använda högtryckstvätt och se till att hålla dig på en gräsmatta eller en grusplan. Då infiltreras tvättvattnet i marken, där en del av föroreningarna kan brytas ner.

Värna känsliga dricksvattentäkter

Om du tvättar din bil på egen hand, är du skyldig att se till att miljöpåverkan från tvätten blir så liten som möjlig. Se till att inte tvättkemikalier, olja och tungmetaller rinner rakt ut till närmsta vattendrag i ditt närområde. Förorenat tvättvatten är skadligt för livet i vattnet och många av ämnena bryts inte ner i naturen, utan blir kvar där under lång tid och kan spridas till känsliga dricksvattentäkter.

Läs tips och råd om att tvätta bilen rätt på Gästrike vattens hemsida
Läs mer om biltvätthelgen på Svenskt vattens hemsida

Kontakter

Publicerad
23 april 2024
Senast uppdaterad
23 april 2024
Ansvarig organisation
Samhällsbyggnadskontoret