Medborgarförslag och utvecklingsgrupper
Ett mycket oroande tecken är när medborgarförslag som skickas till kommunfullmäktige i stället hamnar på bordet hos en utvecklingsgrupp. Se bl.a. ett tidigare medborgarförslag om Västerhamn i Öregrund, då den lokala utvecklingsgruppens personliga tycke och smak fick avgöra vilken respons förslaget till kommunfullmäktige skulle få.
Mina frågor:
1) Vad har medborgarförslag för demokratisk status?
2) Varför finns möjlighet att ens skicka medborgarförslag om förslaget ändå studsar tillbaka till utvecklingsgruppen?
3) Om en medborgare väljer att kontakta den lokala utvecklingsgruppen är det en sak, men en helt annan sak om medborgaren väljer att inte göra det. En utvecklingsgrupp som invånarna inte har förtroende för lär knappast få in förslag om ortens utveckling. Är det då rätt och riktigt att kommunen kontaktar utvecklingsgruppen när medborgaren valt att INTE göra det?
4) Ska en utvecklingsgrupp ha samma status som en politisk nämnd?
Socialdemokraterna
Tanken med ett Medborgarförslag är att det ska bearbetas och kommuniceras med den som ställt förslaget, men också beslutas politiskt i demokratisk ordning för att ev. verkställas. Vid bearbetningen av förslaget kan olika grupper höras, men de är inte beslutande. En utvecklingsgrupp har inte den statusen att besluta, det sker i sedvanlig politisk, demokratisk ordning och grundar sig i valet var fjärde år. Kommunfullmäktige, kommunstyrelsen har ansvar för frågan.
Moderaterna
1) Ett medborgarförslag handteras lika som en motion. DVS skall hanteras som motion från politiker i majoritet eller opposition.
2) Den möjligheten skall inte finnas tycker jag.
3) Det är inte rätt och riktigt att kommunen kontaktar gruppen, det är kommunen som svarar och utreder.
4) Nej inte på långa vägar. Bara information och remissvar
Lokalpartiet BOA
Utvecklingsgrupperna är inte en del av den demokratiska kommunorganisationen, och skall ej heller därför ses som detta. Däremot skall utvecklingsgrupperna fungera som rådgivande i den demokratiska processen, men som vi har påpekat många gånger tidigare så behövs en mycket tydligare definition på utvecklingsgruppernas arbete och status i framtiden, bl a med krav på årsmöten, gränsdragningar och öppenhet för alla invånare att delta.
Liberalerna
Utvecklingsgrupperna är dåligt representativa, det demokratiska innehållet är svagt. Att lösa det med allmänna val är ingen bra idé. Liberalerna föreslår i en motion att alla ideella föreningar på respektive ort ges möjlighet att nominera en medlem till ortens utvecklingsgrupp. Det gäller föreningar som i grunden är demokratiska, med styrelse, bokslut och allt annat.
Förslaget tillgodoser utvecklingsgruppernas demokratiska förankring. Förslaget stärker föreningslivet och allt deras ideella engagemang.
Kristdemokraterna
Medborgarförslag skall vara en väg att ställa frågor direkt till hela fullmäktige . Det är/ska vara den bästa demokratiska vägen då hela fullmäktige får möjlighet att ta del av frågan/förslaget.
2. Kan inte svara på det. Blir förvånad om det gått den vägen innan förslaget varit upp i KF.
3.Nej
4. Nej utvecklingsgruppen skall vara just en utvecklingsgrupp och ingen politisk instans.
Mvh Lena Hagman
Kristdemokraterna